MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU: Miholјski susreti bukte Srbijom

“Miholјski susreti sela i ove godine bukte Srbijom u 113 opština, od 1. juna do 1. novembra. Posebnu radost pričiniće nam naši lјudi sa Kosova i Metohije koji u Orahovcu organizuju svoje susrete“, poručio je u Palati Srbija ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, posle potpisivanja ugovora sa predstavnicima lokalnih samouprava, koje će dobiti sredstva za održavanje manifestacija. Susreti će ove godine okupiti 1.775 sela, a biće uklјučeno rekordnih 250.000 učesnika i posetilaca širom Srbije.

Foto to Kanjiže

Uz sportske i folklorne igre, gastronomske specijalitete i zabavni program za sve generacije Paraćin i Kanjiža, već 1. juna, u svojim selima, „otvoriće“ susrete, a narednih vikenda  – 8, 15, 16 i 22. juna oriće se sela Kruševca, Kocelјeve, Niša, Valјeva, Vlasotinca, Dolјevca, Ade, Babušnice i Vršca.

Predsednik Komisije po ovom programu, naš poznat pesnik Ljubivoje Ršumović prisutnima se obratio stihom „Da Evropa čuje cela za Miholјske susrete sela“ i poručio: „Već četiri godine organizujemo Miholјske susrete na radost i polzu ove naše, mnogi misle male zemlјe, ali za nas najveće koju imamo.“

Užice četvrti put organizuje Miholјske susrete. Po rečima Mirjane Radivojčević, pomoćnika gradonačelnice, ovog septembra na susretima u selu Drežnik očekuju više od 1.000 posetilaca.

„Biće dočekani uz sportska takmičenja, odličnu hranu, muziku i koncerte. Svake godine manifestacija se seli u drugo selo, koja se međusobno utrkuju da budu domaćini Miholјskih susreta“.

Prvi put program pripremaju stanovnici Opštine Malo Crniće. “Radujemo se što ćemo ove godine učestvovati, jer je ovo izuzetno važna manifestacija. Mnogo stanovnika iz naših sela radi u inostranstvu i za njih je to prilika da se jednom godišnje okupe i druže. Spremamo bogat program koji uklјučuje i defile fijakera“, rekao je predsednik opštine Mališa Antonijević.

Podsećamo, podnosioci prijave na ovaj javni konkurs su jedinice lokalne samouprave, koje same osmišlјavaju programe za stanovništvo sela sa svoje teritorije, a imaju na raspolaganju do 500.000 dinara.

I ove godine bili su maštoviti, pa su osmislili raznovrstan program. Od čuvenog seoskog višeboja, tradicionalnih nastupa folklora, izvornog pevanja, sviranja gusala i tambura, preko slikanja i literarnih sadržaja do zanatskih i primenjenih umetnosti – izrade rukotvorina, suvenira, tkanja, štrikanja, veza, pletenja. Na repertoaru su i igre za penzionere, izbor za najlepšu pastiricu, maskembali za decu, koncerti, izložbe slika.

Kalendar manifestacija sa mestom održavanja i planiranim aktivnostima biće objavlјen na sajtu Ministarstva za brigu o selu, za sve koji žele da ih posete tokom ovog leta i jeseni. (B.G)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *