MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU U MEROŠINI: Sela su probuđena

„Merošina je probuđena! I zadruge i kuće sa novim mladim lјudima, obezbeđen prevoz, a evo nas i na Miholјskim susretima sela. U pripremi su i veliki infrastukturni projekti, putevi, vodovod i kanalizacija. Ovo je primer uspešne saradnje Vlade Republike Srbije, Ministarstva za brigu o selu i lokalne samouprave.“ – izjavio je danas Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu prilikom otvaranja manifestacije Miholјski susreti sela u Merošini. To važi i za sva ostala sela u Srbiji koji se vraća nada za opstanak i  živopt u njima.

Ministar je posetu Merošini započeo radnim sastankom sa rukovodstvom Opštine Merošina kome je prisustvovao i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, agroekonomista Milan Prostran,  na kome se govorilo o praktičnim rezultatima programa Ministarstva za brigu o selu koji su sprovedeni u opštini ali i o dalјim planovima za razvoj merošinskih sela.

Ministar se potom uputio u selo Balajnac, gde je otvorio manifestaciju „Miholјski susreti sela“. U ime žitelјa 27 merošinskih sela, zamenica  predsednika  opštine Merošina, Emilija Petković uručila je Milanu Krkobabiću, ministru za brigu o selu plaketu – zahvalnicu za doprinos razvoju ove opštine.

Ministarstvo za brigu o selu je sprovelo sva četiri programa u opštini Merošina, osam napuštenih kuća je dobilo nove žitelјe: četiri porodice sa ukupno osmoro dece i četiri mlada polјoprivrednika su sada imaju novi dom.  Odobrena su nam sredstva za kupovinu minibusa koji će prevoziti školarce, sportiste i najstarije meštane iz zabačenih sela do centra opštine gde mogu da zadovolјe se svoje potrebe koje do sada nisu mogli. Značajnim bespovratnim sredstvima Ministartva za brigu o selu pomognute su četiri zadruge koje čine okosnicu budućeg privrednog razvoja naše opštine. Takođe dobili smo sredstva za organizaciju Miholјskih susreta sela – manifestacije koja omogućava lјudima iz svih 27 sela da se susreću, upoznaju, druže i lepo zabave. Meštani merošinskih sela i mladi i stari osećaju snažnu podršku koju nam je u ime Republike Srbije, u ime predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Rebuplike Srbije, pružio ministar Milan Krkobabić, i to nama zaista mnogo znači posebno jer budi nadu i stabilnost koja će, verujem, mlade motivisati da ostanu da žive u selima, ovde na jugu Srbije“  izjavila je Emilija Petković, zamenica predsedika Opštine Merošina.

Nakon prigodne dobrodošlice, himne i kola, Miholјski susreti sela nastavlјeni su sportskim nadmetanjem u tri discipline: povlačenje konopca, bacanje kamena s ramena i skskanje u džakovima.

Među posetiocima koji su navijali i uživali u sportskim nadmetanjima bila je i porodica koja je na konkursu Programa dodele bespovratnih sredstava koje sprovodi Ministarstvo za brigu o selu dobila kuću.

 „Mi smo se sa troje dece uselili u kuću koju smo dobili od ministarsva za selo. Za nas je to nije samo vetar u leđa već velika, životna stvar. I ova manifestacija je predivna, veoma nam znači da se u našoj opštini ovako nešto ogranizuje gde možemo da dođemo da se proveselimo, da se deca igraju i učestvuju u našim tradicionalnim nadmetanjima. Čula sam da će nam uskoro stići i minibus koji je od ministarstva za selo dobila naša opština i to za nas mnogo znači posebno zbog prevoza dece u školu tokom zime. – bila je iskrena Ninosava Janković.

Mladim i sada samostalnim domaćinima tom prilikom se obratio i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, Milan Prostran koji je izrazio veliko zadovolјstvo činjenicom da Ministarstvo sledi trasu Nacionalnog programa za preporod sela Srbije i da su rezultati sinergije struke i ministarstva očigledni.

Program Ministarstva za brigu o selu kojim je dodelјeno više od 1000 seoskih kuća stvoreni su primarni uslovi za život mladih lјudi na selu. U narednom periodu ćemo se truditi da im stvorimo ekonomske uslove za osnaživanje tih domaćinstva kroz buduće programe koje će ministarstvo soprvoditi.“ – istakao je Prostran.

Nadmetanje u nadvlačenju konopca otvorilo je sportsi program, a organizator ovog takmičenja istakao je koliko su tradicionalne domaće sportske igre popularne među mladima i značajne za seosko stanovništvo.

„Voleo bih da se ova manifestacija postane tradicionalna jer se na taj način motivišu mladi da ostanu u selima.“ – rekao je Vladica Miladinović, organizator sportskog takmičenja.

Obilazeći izložbu proizvoda od starih zanata i tradicionalne kuhinje, ministar Krkobabić se zaustavio na štandu pčelarske zadruge „Bi Kuper“, koja je 2017. godine od Ministarstva za brigu o selu bespovratno dobila 6.243.200. dinara za unapređenje i tehnološki razvoj svoje zadruge.  Programom podrške razvoju zadrugarstva bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 28. 341.213 dinara dobile četiri zadruge koje posluju u selima opštine Merošina.

„Podrška koju smo dobili te 2017. godine učinila je da nas osam zadrugara konstanto unapređujemo proizvodnju meda i da opstajemo sve ove godine na tržištu“. – izjavio je direktor zadruge Bi Kuper, Saša Milosavlјević.

Sportska takmičenja, igra Kulturno–umetničkih društava iz južne Srbije, pesma domaćih etno bendova uz domaću kuhinju i miris pite od Oblačinske višnje učinile su da meštani uživaju u Miholјskim susretima tokom celodnevnog programa. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *