MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU U NOVOJ CRNJI: Rubna područja su prva linija odbrane

„Ako neko danas zaslužuje punu podršku države Srbije to su bez sumnje lјudi u pograničnim opštinama. Sve što činimo ide u pravcu da ti lјudi ostanu, a da im se neki novi mladi lјudi pridruže. Rubna područja su prva linija odbrane Srbije izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić u poseti Novoj Crnji u Srednjobanatskom upravnom okrugu. Krkobabić je u selu Radojevo posetio porodicu Becin sa troje dece koja je dobila sredstva za kupovinu seoske kuće sa okućnicom preko konkursa Ministarstva za brigu o selu.  „Ovo je neverovatan vetar u leđa, sada smo svoj na svome, možda je skroman, ali je idealan dom za našu porodicu“ izjavili su Dejan i Daliborka koji su odlučili da sa svojom decu ostanu u rodnom selu. Samo u selima opštine Nova Crnja preko konkursa za dodelu sredstava za kupovinu praznih seoskih kuća dodelјeno je 43 kuće sa okućnicom za mlade bračne parove, samohrane roditelјe i mlade polјoprivrednike i polјoprivrednice koji svoju i budućnost svojih porodica vide na selu.

Ministar je, zajedno sa saradnicima kao i rukovodstvom opštine, posetu nastavio obilaskom stare zadruge „Plast“ koja ima 230 kooperanata, izvozi proizvode u Italiju i u ovoj godini očekuje 300 tona prinosa voća. Ova zadruga je iz programa Ministarstva za brigu o selu namenjenog zadrugama dobila devet miliona dinara za unapređenje poslovanja izgradnjom hladnjače.  „Mi smo uspešna zadruga ali nikada nismo sami mogli da odvojimo dovolјno sredstava za rashladno-skladišteni objekat ovog kapaciteta. Sada smo u velikoj destileriji, samo deset kilometara udalјenoj, potpisali sporazum za finalnu fazu, pakovanje i plasman na tržište naših proizvoda “ izjavio je direktor zadruge Zoran Zečević prilikom obilaska  zadružne plantaže dunja i krušaka. „Ovakvu zadrugu treba da ima svako selo. Uz znanje i stalna ulaganja naša sela će opstati i razvijati se“ rekao je akademik Dragan Škorić

Krkobabić je u selu Srpska Crnja prisustvovao završnim turnirima učenika osnovnih škola u okviru manifestacije „Miholјski susreti sela“ finansirane sredstvima iz programa Ministarstva za brigu o selu. Četvorodnevna manifestacija koja se odigrava u više sela ove opštine počela je slikarskom radionicom učenika osnovne škole i takmičenjima udruženja žena u pravlјenju slatkih i slanih specijaliteta. Usledili su današnji turniri u fudbalu i košarci, za sutra je planirano takmičenje u pecanju, a predstoje i Dani rakije. Nakon prošlogodišnje veoma uspešno održane istoimene manifestacije, Miholјski susreti će ove godine okupiti 300 učesnika iz svih 6 sela i 1.000 posetilaca.

„Naša opština je dobila sredstva po tri konkursa Ministarstva za brigu o selu i ovo nam mnogo znači. Svaki dinar uložen u male, rubne opštine brzo postane vidlјiv i svaka pomoć države je dobrodošla“ izjavio je predsednik opštine Nova Crnja Vladimir Brakus. (B.Gulan)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *