MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU: Pobeda tihe nevidljive Srbije

„Još 100 praznih seoskih kuća dobilo je nove, mlade vlasnike. Među njima svoj krov nad glavom steklo je i 82 dece, a Kumane u Novom Bečeju dobija porodicu sa devetoro dece. To je prava pobeda tihe, nevidlјive Srbije“ izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić danas, nakon što je komisija odobrila novih 100 zahteva za kupovinu kuća na selu.  Ovoga puta prosek godina dobitnika kuća je neverovatnih 29. Najmlađi supružnici imaju 18 i 23 godine i živeće u selu Bošnjane opštine Varvarin.  Do sada je iz ovog programa, tokom prošle i ove 2022. godine, dodelјena 1.101 seoska kuća sa okućnicom.

Najveća kuća, koja staje maksimalnih 1,2 miliona dinara, nalazi se u apatinskom selu Prigrevica, ima 205 m2 stambenog prostora i isto toliko kvadrata pomoćnih objekata, na 14 ari placa.   Kuća sa najvećom okućnicom od 1,3 hektara nalazi se u opštini Šabac u selu Pridvorina.  Najjeftinija nekretnina staje 539 hilјada dinara i ujedno je i najmanja – 39 m2 i 8 ari placa u selu Ilinci opštine Šid.

Na današnjoj sednici komisije dodelјeno je 100 seoskih kuća koje se nalaze u 35 opština Srbije i 77 sela. Nakon odluke komisije, uslediće potpisivanje trojnog Ugovora između Ministarstva za brigu o selu, jedinice lokalne samouprave i korisnika bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom. Tako će novi dom dobiti 60 mladih parova, 13 polјoprivrednika i polјoprivrednica i 27 samohranih roditelјa sa teritorije čitave Srbije. Većina ovih lјudi je već živela na selu te su, rešavanjem stambenog problema, rešili da tamo i ostanu, dok se 13 podnosilaca prijave na ovaj konkurs odvažilo da zameni gradsku sredinu seoskom.

„Interesovanje za ovaj program ne jenjava i neverovatan je utisak kada odete na teren i vidite te mlade lјude koji su obezbedili krov nad glavom i vide šansu da, baveći se raznim delatnostima na selu, obezbede i egzistenciju svojoj porodici. Verujem da će ovaj program u narednom periodu imati još veću podršku i u Vladi i u budžetu Republike Srbije “ izjavio je Milan Prostran, zamenik predsednika komisije za dodelu sredstava po ovom programu i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije. (B.Gulan)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *