Nova zadrugarska mapa

Šansa polјoprivrednika, selјana je u udruživanju. Samo tako će ostvariti svoje cilјeve, postati konkurentni opstati i ostati

 

Piše: Branislav Gulan

 

I pored toga što je zadrugarstvo u Srbiji, a pre toga u SFRJ, osporavano i decenijama sistemski uništavano, poverenje zadrugara je veoma brzo vfraćeno. Pokretanjem akcije ,,500 zaruga u 500 sela’’, čiji cilј je regionalni razvoj u Srbiji, vraćen je duh zadrugarstvu. Za samo godinu i po dana, od aprila 2017. do početka  2019. godine, osnovano je 340 novih zadruga (bilo je 1.543 zadruge u Srbiji aprila 2017. godine). Tako je nastala nova zadrugarska mapa Srbije. Projekat je prerastao u misiju sa jasnom vizijom i realnim  izgledima da se spasi Srbija pražnjenja i odumiranja.

Šansa polјoprivrednika, selјana je u udruživanju. Samo tako će ostvariti svoje cilјeve, postati konkurentni opstati i ostati. U suprotnom će ih veliki ,,pojesti’’ pa će – nestati. Cilј ove akcije je da se pomognu mali polјoprivrednici, sa posedom do 2,5 hektara. Vlada Srbije je 2017. godine odlučila da sa 25 miliona evra bespovratno pomogne razvoj zadrugarstva u Srbiji, u naredne tri godine. Već prve, 2017. godine dodelјeno je besplatno 196 miliona dinara za 22 zadruge u Srbiji, a u 2018. godini taj iznos je povećan za četiri puta. Po odluci Vlade Srbije 804 miliona dinara  dodelјeno je za 73 zadruge.

Krenulo se i u osnivanje složenih zadruga, poput nekadašnjih kombinata koje smo ukinuli. Sad im se ponovo vraćamo kroz osnivanje složenih zadruga. Prva je osnovana u Arilјu, a nosialc je osnivanja ,,Eko voće“. Ovo je i prvi put za poslednjih sedam decenija da se zadrugarstvo u Srbiji pomaže novčano. Po prvi put u Srbiji jedan projekat nema opoziciju, a to je projekat ,,500 zadruga u 500 sela’’. Od aprila 2017. do  2019. godine osnovano je 340 novih zadruga. Do početka akcije Srbija je bila zemlјa u kojoj se godišnje gasilo 100 zadruga!

To je i sredstvo za brže koračaanje ka razvijenim zemlјama, u kojima je zadrugarstvo značajan činilac ekonomskog razvoja. Podsetimo u svetu je danas oko milijarda zadrugara organizovanih u više od 750.000 zadruga. A, oko tri milijarde lјudi posredno ili neposredno zarađuje zahvalјujući saradnji sa zadrugama. Pomaže se i stočarima i voćarima i pčelarima povrtarima, proizvođačima lekovitog bila, zabeleženo krajem 2018. godine.

(Autor je član Akademijskog odbor aza selo SANU)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *