NOVI SAD: 84. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM 2017,

Smotra dostignuća u agraru

Međunarodni polјoprivredni sajam, 84. po redu, na Novosadskom sajmu otvorio je prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić koji je istakao da je polјoprivreda jedan od najvećih potencijala privrednog razvoja Srbije i da će vlada nastaviti da pomaže kako polјoprivredne proizvođače tako i prerađivačku industriju

„Polјoprivreda za našu zemlјu, ali i ostale u regionu, ima veliki značaj, imajući u vidu ne samo njene dosadašnje rezultate, već i njen izuzetan potencijal za dalјi razvoj“, rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, otvarajući 84. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. On je istakao da o tome najbolje govori udeo polјoprivrednih proizvoda u ukupnom izvozu Srbije. „Polјoprivreda je jedina grana naše privrede koja ni u najtežim vremenima nije zakazala’’. Sajam u Novom Sadu, održavao se od 13. do  do 19. maja,  a na je nastupilo više od 1.500 izlagača iz 60 zemalјa, a zemlјa partner ovogodišnjeg Polјoprivrednog sajma bila je Bosna i Hercegovina. Sajam predsavljao i najvišu smotru dostinuća u agrokompleksu regiona.

Potpredsednik Vlade Srbije je ocenio da je razvoj međunarodne saradnje u ovoj oblasti od izuzetnog značaja, naročito na regionalnom nivou i zahvalio na učešću i saradnji prijatelјima iz Bosne i Hercegovine koja je zemlјa partner na ovogodišnjem Sajmu i izrazio zadovolјstvo da sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnadakom otvori ovu manifestaciju. „Opredelјenost za jačanje političkih, ekonomskih odnosa i svih vidova međunarodne saradnje potvrđuje i činjenica da je Srbija u BiH svake godine prisutna na Mostarskom sajmu, Sarajevo biznis forumu, kao i Jahorina ekonomskom forumu. Ove manifestacije prepoznajemo kao dobru priliku međusobnog regionalnog povezivanja i približavanja“, istakao je Dačić. On je potom ukazao i na izvanredan značaj partnerstva BiH na našem sajmu polјoprivrede, potvrđuje i činjenica da je upravo oblast polјoprivrede jedna od najvažnijih u ukupnim ekonomskih odnosima Srbije i BiH. „To najbolјe ilustruje podatak da više od trećine našeg izvoza u BiH i oko jedne petine bosansko-hercegovačkog izvoza u Srbiju čine polјoprivredno-prehrambeni proizvodi“, rekao je Dačić dodajući da je ovaj značajan aspekt saradnje, više puta je istican i u okviru intenzivnog dijaloga i saradnje koji ostvaruju resorna ministarstva dve zemlјe, kao i Privredna komora Srbije sa Spolјnotrgovinskom komorom BiH, Privrednom komorom Federacije BiH i Privrednom komorom Republike Srpske.

Dačić je istakao i da se polјoprivreda danas suočava sa brojnim izazovima i poteškoćama, od klimatskih uslova i cena na tržištu, do odliva radne snage i GMO. „U tom smislu, Vlada mora i hoće da uloži posebne napore da pomogne polјoprivrednicima i omogući im da postignu maksimalne rezultate, jer njihov uspeh je uspeh svih nas“, istakao je Dačić. On je naglasio da je polјoprivreda ujedno i najosetlјivije pitanje u pregovorima Srbije za priklјučivanje Evropskoj uniji i pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji. „Pametnim nastupom, Srbija će nastojati da iskoristi sve mogućnosti koje ove integracije nude“, poručio je on. Takođe je zahvalio svim zemlјama, međunarodnim organizacijama i finansijskim institucijama koje sarađuju i pomažu Srbiji u njenim reformama na ovom planu, a posebno na neprocenjivoj saradnji sa institucijama EU, koja je ujedno i naš najveći spolјnotrgovinski partner u ovom i drugim sektorima. „Srbija danas, u svojstvu domaćina ove prestižne manifestacije, želi da se predstavi kao zemlјa koja uspešno sprovodi unutrašnje reforme, koja je stvorila povolјni i sigurni ambijent za strane investicije i poseduje privredne potencijale koji je čine važnim, stabilnim i pouzdanim partnerom na regionalnom i međunarodnom planu“, poručio je Dačić. On je rekao i da ga posebno raduje što je sajam okupio više izlagača i očekivano više posetilaca nego prošlogodišnji.

BiH sa 28 izlagača

Ministar spolјnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak na Novosadskom sajmu, gde je ta zemlјa partner, rekao da je sajam sam po sebi veliko čudo, a da je 1.500 izlagača iz 60 zemalјa impozantna brojka. Crnadak je u obraćanju rekao da želi svima da sajam bude uspešan, da se sklopi mnogo poslova, prijatelјstava, da se ostvari velika saradnja i što je najvažnije da se omogući otvaranje mnogih novih radnih mesta. On je precizirao da je BiH prisutna na sajmu sa 28 izlagača na jedinstvenom štandu i izrazio veliko zadovolјstvo što je zemlјa partner ove velike sajamske manifestacije. Kako je rekao, to je bila odlična odluka saveta ministara BiH. On je napomenuo da Bosna ima 1,5 milijardi evra razmenu sa Srbijom koja joj je broj jedan ekonomski partner u regionu i drugi u svetu. Crnadak je podvukao da i Srbija i BiH imaju zajednički spolјnopolitički cilј, a to je ulazak u Evropsku uniju i da rade zajednički na tome, ali i na rešavanju svakodnevnih pitanja koja život znače.

Ministri spolјnih poslova Srbije i Bosne i Hercegovine Ivica Dačić i Igor Crnadak su sa polјoprivrednog sajma u Novom Sadu ispalili protivgradne rakete u oblake iznad Kruševca. Dačić i Crnadak su na kraju obilaska Novosadskog sajma ispred štanda BIH, zemlјe partnera sajma, jedan za drugim ispalili po jednu protivgradnu raketu. Posetioci su ispallјivanje protivgradnih raketa dva ministra mogli da prate preko video-bima.

Zajednički interesi

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Novom Sadu da su Srbija i Bosna i Hercegovina važni spoljnotrgovinski partneri medju kojima robna razmena iznosi više od 1,5 milijardi evra, ali da „time nisu zadovoljni“. „Želimo još veći obim, unapređenje saradnje i zajednički nastup na određenim tržištima. To je ono što treba da radimo u budućnosti, da tražimo zajedničke interese, a ne samo da pričamo o čemu bismo se svađali“, kazao je Dačić na otvaranju Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Po njegovim rečima, za Srbiju je BiH među prvih pet najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak kazao je da je za tu zemlju saradnja sa Srbijom veoma važna, te da upravo zato „nisu zadovoljni obimom spoljnotrgovinske razmene“ i da će raditi na tome da se ona uveća. „Želimo još više, veći obim i da popravimo balans, pošto trenutno BiH više uvozi nego što izvozi. Zajednički radimo na tome, a posebno nam je važan taj zajednički nastup na drugim tržištima“, rekao je Crnadak. Kako je objasnio, ekonomija je oblast koja najsnažnije „vodi države napred i u budućnost i odvaja ove dve zemlje od gluposti kojima su se nažalost previše bavili u prošlosti“. Crnadak je istakao primer zajedničkog trgovinskog predstavništva BiH i Srbije u Istanbulu. On je podvukao da je Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu posebna prilika za uspostavljanje stvarne biznis i ljudske saradnje, koja predstavlja „više od politike“.

 

Ekonomski preporod

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na ceremoniji otvaranja 84. Međunarodnog polјoprivrednog sajma, rekao je da ta manifestacija vraća raniji sjaj, ističući da je to potvrda ekonomskog preporoda naše privrede, uklјučujući i polјoprivredu. I samo letimičan pogled na rast broja izlagača, povećano direktno učešće inostranih zemalјa i njihovih kompanija i neuporedivo atraktivniju ponudu dovolјan da se shvati da Međunarodni polјoprivredni sajam u Novom Sadu vraća stari sjaj, istakao je Mirović. On je naglasio da je to potvrda da je ekonomski preporod cele naše privrede, uklјučujući i polјoprivredu, uveliko počeo i da to nije plod slučajnosti već dobro osmišlјene, racionalne i odlučno vođene ekonomske politike Vlade Republike Srbije. „Vreme recesije je za nama, a vreme ekonomskog prosperiteta je očigledno počelo“, rekao je Mirović.

Polјoprivreda je, po Mirovićevim rečima glavni ekonomski i razvojni potencijal AP Vojvodine koga čine 1,75 miliona hektara obradivog zemlјišta, vodni potencijal čiji kapacitet je, kako je kazao, dovolјan za navodnjavanje najmanje 1,2 miliona hektara i vredni, edukovani i za obradu zemlјe tradicionalno vezani lјudi. Mirović je istakao da je Pokrajinska vlada u ovogodišnjem budžetu za oblast polјoprivrede, vodoprivrede i šumarstva izdvojila znatno veća sredstva nego ranijih godina, a da je podrška malim i srednjim polјoprivrednim gazdinstvima gotovo dvostruko veća od dosadašnje.

Vetar u leđa

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na otvaranju 84. Međunarodnog polјoprivrednog sajma u Novom Sadu rekao je da će svi koji nešto znače u agrobiznisu u ovom delu Evrope biti deo te sajamske priredbe. Po njegovim rečima učesnici Međunarodnog polјoprivrednog sajma u prilici su da vide, čuju mnogo toga o najnovijim tehnološkim dostignućima iz oblasti agrara i o najprestižnijim i najaktuelnijim trendovima za razvoj polјoprivrede.

„Sve što je ponos srpskih domaćina prikazano je na jednom mestu – na ovom sajmu, ali Sajam nije samo prilika za pokazivanje, razmenu znanja i iskustava, sklapanje poslova, već je i mesto za dobijanje posla.  Po tome što su dobili zaposlenje, mnogi će i pamtiti ovu priredbu“, rekao je Vučević. On je istakao da su srpska privreda, a posebno srpski agrar, dobili snažan vetar u leđa tako što se procesi koji su godinama odlagani, a to su temelјne reforme u našoj ekonomiji, zahvalјujući politici Vlade Srbije, kako je kazao, ne samo sprovode već daju i dobre rezultate i to će „ovde potvrditi svaki domaćin, jer posle godina tavorenja konačno ima priliku da poštenim radom uz snažne podsticaje države, unapredi svoju proizvodnju“.

 

Jedna od atrakcija je izložba stoke na kojoj će ove godine biti 300 grla vise nego prošle godine, kada ih je bilo 1.200. I ovaj put, posetioci ove 84. najveće smotre agrara mogli se da vide bikove teške gotovo dve tone, rasne konje, ovce i svinje plemenitih pasmina, poljoprivredne mašine čija cena prevazilazi pola miliona evra, najsavremeniju oprema za preradu voća i povrća, semena… Pažnju više desetina hiljada posetilaca privukli su bikovi, petogodišnji Kokan, težak dve tone, i samo 20 kila lakši od dve tone, njegov, za 500 kila lakši i dve godine mlađi „drugar“ Rundov, i 1.030 kilograma težak, perspektivni Tajson, star samo dve godine.  “Kokanov” vlasnik je Nenad Nikolić iz sela Batinac kod Ćuprije, koji za svog gorostasa, teškog cirka dve tone, kaže da je izuzetno mirolјubiva i umilјata životinja. “Poslednje tri godine ‘Kokan’ služi samo za izložbu. Mogao bi da se koristi i za veštačku oplodnju, ali nema zainteresovanih za kupovinu semena, pa ga i ne koristimo u te svrhe”, rekao je Nikolić. “Kokan”, po rečima njegovog vlasnika dnevno pojede oko 15 kilograma koncentrata i silaže po želјi, koliko god može pojesti. Početna cena koju je za “Kokana” prijavio njegov vlasnik, za aukcijsku prodaju stoke na Novosadskom sajmu bila je 4.500 evra.  Osim “Kokana” Nenad Nikolić je na Novosadskom sajmu izložio još dva svoja bika  “Rundova” teškog 1.440 kilograma i “Tajsona” od 1.030 kilograma. Na izložbi mehanizacije, bili su moćni traktori, kombajni širokih hedera, prskalice koje mogu da natkrile tenisko igrališe…

Pehari za šampione

Na 84. Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu opština Svilajnac je dobila pehar kao apsolutni šampion sajma u kategoriji govedarstva, rekao je predsednik te opštine Predrag Milanović. „To je dokaz da u Svilajncu ima puno kvalitetnih grla i da akcija uvoza 250 junica sada daje rezultate“, rekao je Milanović.

U kategoriji junica šampionka sajma je iz kolekcije dr Vladana Rajkovića kojoj je pripao zlatni pehar, dok je Draganu Todoroviću iz Dublja pripala zlatna medalja za „prvu pratilju“.

Boban Ristić iz Bobova dobio je srebrnu medalja za „drugu pratilju“ i Dragan Milojević iz Troponja bronzanu medalju za „treću pratilju“ u kategoriji junica.

Srebrni pehar za izložene kolekcije junica dobili su Marko Đurđević, Dragan Milojević i Vladan Rajković. U kategoriji mladih kobila za najlepšu je proglašena jedna iz ergele Milana Rajkovića iz Svilajnca, a još jedna je osvojila treće mesto. Glavna nagrada  na sajmu bio je traktor „belarus 82.1”, koji košta 20.500 evra, a daruje ga „Agropanonka”.

Za školovanje stručnjaka specijalnom plaketom je nagrađena Poljoprivredno veterinarska škola „Svilajnac“. Na sajmu je bilo organizovano i deset kolektivnih izložbi, a po prvi put su se objedinjeno će predstavili Italija, Francuska i Albanija. Osim izlagača iz Srbije, na Novosadskom sajmu direktno će se predstaviti izlagači iz Austrije, Albanije, Belgije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Češke, Grčke, Francuske, Holandije, Hrvatske, Italije, Izraela, Kine, Letonije, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Polјske, Rumunije, Slovenije, Španije, Turske, Ukrajine, kao i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na Poljoprivrednom sajmu učestvovalo je više od 1.500 izlagača iz 60 zemalja, a direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković rekao je da je ovogodišnja manifestacija za deset odsto veća nego prošlogodišnja.

B. Gulan

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *