Novosadski sajam najavio izložbu o istorijatu razvoja poljoprivrede

Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji Novosadskog sajma i Muzeja Vojvodine danas su potpisali direktorka Muzeja Vojvodine, mr Tijana Stanković Pešterac i generalni direktor Novosadskog sajma, mr Slobodan Cvetković.

Povod je projekat koji će kao edukativno-istorijski sadržaj na Poljoprivrednom sajmu, od 21. do 27. maja, usmeriti pažnju na istoriju agrara u Vojvodini, a posetiocima omogućiti da vide deo eksponata iz bogate postavke Poljoprivrednog muzeja u Kulpinu. Istovremeno, biće to na simboličan način ulazak u stogodišnjicu Novosadskog sajma i 90-ti Međunarodni poljoprivredni sajam i podsetnik na jubileje koji će biti obeleženi sledeće godine.

Muzej Vojvodine

– Muzej Vojvodine ima prilično dugu saradnju sa Novosadskim sajmom, ali nije bila ozvaničena na ovaj način, do sada. Predlog da se neke od poljoprivrednih alatki, koje su izložene u sklopu Muzeja u Kulpinu koji je i depandans Muzeja Vojvodine, prikažu sada na Poljoprivrednom sajmu su dale inicijativu za sve buduće saradnje. Izuzetno je veliki značaj Poljoprivrednog sajma, a Muzej Vojvodine kao najveći muzej na teritoriji AP Vojvodine, koji priča priču o istorijatu i životu na teritoriji Vojvodine još od paleolita do početka dvadesetog veka, ima izuzetno veliki broj artefakata koji mogu da pomognu da se napravi pregled razvoja poljoprivrede još od neolita do početka 20 veka, rekla je mr Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine. – Ja verujem da ćemo potpisivanjem ovog Sporazuma, zapravo samo započeti priču. Dalje ide Sajam turizma gde takođe možemo dati ozbiljan doprinos razvoju turizma na teritoriji Vojvodine kroz priče o kulturnom nasleđu i svemu onome što se nalazi u Vojvodini, dodala je Stanković Pešterac.

– Novosadski sajam je uvek spreman da primi ono što su inputi znanja koji mogu biti u funkciji naših sajamskih manifestacija, a pričamo konkretno o jednom segmenu 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma. Razmišljali smo o ulasku u stotu godinu Sajma i mislim da je potpuno u redu za ove mlađe posetioce da sada u jednoj skraćenoj verziji vide istoriju poljoprivredne proizvodnje. Svakako će biti atrakcija videti razvoj poljoprivrede u Hali 3, a na otvorenom prostoru Sajmišta najsavremeniju, najmoderniju mehanizaciju koja se sada koristi, rekao je Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma. – Mislim da će saradnja sa Muzejom Vojvodine dodatno dobiti svoj epilog u jubilejima koji nam predstoje sledeće godine jer ćemo i mi pokušati da napravimo retrospektivu i sto godina sažmemo u monografije i svečanost koja nas očekuje za taj izuzetan jubilej, dodao je Cvetković.

– Na našoj najznačajnijoj manifestaciji je ostalo još nekoliko štandova i pozivam sve koji se još dvoume, a podsećam i sve one koji nisu nastupili na prošlogodišnjem Poljoprivrednom sajmu i pokajali se zbog toga jer su tada postignuti sjajni rezultati, da nam se pridruže na predstojećem Sajmu. Zemlja partner je Republika Mađarska sa kojom Srbija ima dobre i kvalitetne odnose što smo mi kao privredno društvo prepoznali te je potpuno logičan sled i partnerstvo na Poljoprivrednom sajmu. Međunarodni karakter priredbi daju i nastupi izlagača iz Mađarske, Italije, Češke, Holandije, Španije, Turske, Indonezije, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije, Danske, Francuske, Rumunije, Poljske, Bugarske, BiH, Crne Gore, Austrije, a upravo jutros sam čuo od našeg ambasadora u Angoli da postoji interesovanje da i oni učestvuju ove godine, ako ne kao izlagači onda bar kao posetioci, istakao je Cvetković.

Poljoprivredni sajam će biti održan od 21. do 27. maja. Zemlja partner je Republika Mađarska, Generalni sponzor Globos osiguranje, Banka partner je Banka Poštanska štedionica, a Zlatni sponzor Al Dahra.

Posetioce sa kupljenim ulaznicama, koji dođu na 89. međunarodni poljoprivredni sajam, na Novosadskom sajmu očekuju vredni pokloni – dva traktora, prikolica, prskalica i rasipač.  Darodavci su Agropanonka, MBV i KITE DOO. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *