POGLEDI NOVOSADSKE ,,ŽITOUNIJE’’: Neodgovornost odgovornih!

Industrijski mlinovi – proizvođači malih pakovanja brašna već šesti mesec za redom snabdevaju trgovine brašnom u skladu sa obavezom propisanom posebnom uredbom o ograničavanju cena. U navedenom periodu mlinovi su svoju obavezu izvršavali više nego korektno, a često su isporučivali i veće količine od uredbom propisanih.

                S obzirom da je prodajna cena pšenice već dostigla iznos od 42,00 dinara  po kilogramu, prodajom navedenih tipova i pakovanja brašna po ograničenim cenama čija je ponderisana visina na nivou cene pšenice, mlinovi su već ušli u zonu gubitka na supstanci. ,,Žitounija’’ je nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija dostavila veliki broj zahteva i urgencija da se u skladu sa čl.37. Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda  iz budžeta mlinovima hitno isplati razlika između stvarne tržišne i uredbom ograničene cene za mesece februar, mart i april 2022.godine, ali bez ikakvog uspeha. 

                ,,Posebno ističemo da će svojim neodgovornim postupanjem nadležna ministarstva finansijski onesposobiti mlinove da u predstojećoj žetvi uskladište i kupe odgovarajuće količine pšenice roda 2022.godine. Takođe ukazujemo na činjenicu da su mlinovi jedini garant stabilnog i sigurnog snabdevanja domaćeg tržišta brašnom, jer taj garant realno ne mogu biti ni Ministarstvo trgovine a pogotovo ne robne rezerve’’, kaže Zdravko Šajatovič, direktor novosadske ,,Žitounije’’.

                Da bi smanjili gubitke na supstanci nastale isporukom malih pakovanja brašna, mlinovi će biti prinuđeni da drastično smanje isporuke istih, ali će ispoštovati količinske obaveze iz posebne uredbe na taj način što će trgovinama isporučivati i brašno T-500 u pakovanjim od 25 kilograma po redovnoj ceni za taj tip i vrstu pakovanja brašna. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *