POGLEDI: Skućeno više od 12.000 lјudi u 3015 kuća

„Miniastarstvo za brigu o selu Vlade Srbije dolelije više od 3.000 kučća onima kojoi nemaju svoj krov mnad glavom u Sribji. Poslednja kuća koaj je dodeljena nalazi se u selu Simićevo opštine Žabari. Ukupan broj do sada dodelјenih kuća iznosi 3.015, čime je krov nad glavom steklo više od 12.000 lјudi“, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić. Ovo što je do sada urađemno u ovoj oblasti predstavlja veliki dan za građane Srbije i potpuni trijumf mladih, hrabrih lјudi. Svi oni u proseku imaju manje od 30 godina. Posebno ističem da čak trećina, a prednjače visokoobrazovani, napuštaju gradske sredine i pronalazi svoj dom u selima Srbije. Zajednička domaćinstva, visoke zakupnine i nedostižni novi stanovi su, između ostalog, nešto što ih motiviše da se u sve većem broju prijavlјuju i učestvuju u realizaciji ovog programa, naglasio je nadležni ministar.

Ako smo u Srbiji oko nečega svi saglasni, bez obzira na nacionalnu, versku i političku opredelјenost, onda je to ovaj program. Živeće onoliko dugo koliko mladi lјudi budu pokazivali interesovanje, a podaci govore da je ono sve veće. I naravno ništa bez novca, a novca će biti onoliko koliko bude zahteva tih mladih lјudi. To je stav predsednika Republike Aleksandra Vučića koji je izneo u vezi ovog programa, poručio je Krkobabić.Nakon sednice Komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u Palati Srbija 3000 kuća od početka ovog programa Ministarstva za brigu o selu, pripala je samohranoj majci sa troje dece, koja se seli u Simićevo kod Žabara. Posle decenija podstanarskog života, ova porodica je dobila svoj krov nad glavom, a njena prijava za ovu nekretninu od 74 kvadrata je inače prva koja je za ove četiri godine programa, stigla iz te opštine u Braničevskom okrugu.

Foto Ministarstvo za brigu o selu: Do sada dodeljeno 3015 kuća u Srbiji onima koji prvi put rešavaju stambeni problem!

 Dodeljeno je čak 110 kuća u čak 50 lokalnih samouprava širom Srbije, gde će živeti 150 odraslih i 78 mališana. Time je samo od početka ove 2024. godine dodelјeno 365 kuća“, izjavio je zamenik predsednika Komisije, agroekonomista Milan Prostran i naglasio: „Značaj ovog programa za Srbiju je višestruk, na ovaj način aktivira se i veliki deo proizvodnih resursa. Primera radi u okolini Mionice je porodica  uz kuću dobila i dva hektara zemlјe. Dakle, program daje svoje jasne efekte i nadam se da će živeti još dugo.“

Među poslednjim dobitnicima je i porodica sa šestoro dece koja će živeti u  somborskom selu Gakovu. Devet porodica je sa po troje i četvoro dece. Ovoga puta najveća kuća od 230 kvadrata sa okućnicom od oko 14 ari biće dom porodici u Bačkom Dobrom Polјu  kod Vrbasa. Najeftinija kuća iznosila je manje od pola miliona dinara i nalazi se u selu Torda Kod Žitišta. Najviše kuća biće uselјeno u selima Nove Crnje i Kanjiže, a na jugu u Pirotu. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *