POLJOPRIVREDNICI SRBIJE POSLE PROTESTA: Prevareni smo!

Inicijativa je zatražila od premijerke Ane Brnabić da „dobro pročita“ njihove zahteve kako bi mogli da nastave pregovore.U pismu upućenom premijerki se ističe da su se nezadovolјni ratari sklonili sa ulica, ali da protest nije završen

„Sa ulica smo sklonili traktore iz razloga da ne destabilizujemo našu državu u vreme pregovora u Briselu„, navodi se u pismu Inicijative  u kome se ističe spremnost polјoprivrednika za nastavak pregovora.

I od sada šta dogovorimo odmah potpisujemo pasus po pasus da ne bi došlo ponovo do podvale kao u zgradi Banovine u Novom Sadu, kada je dogovoreno prekrojeno„, dodaju ratari.

Inicijativa za opstanak polјoprivrednika naglašava u pismu premijerki Ani Brnabić da je neophodno da „od danas iznalazimo rešenja za 2023, ali pod hitno i odmah“, za subvencije po hektaru, dizel gorivo bez dela akciza, veštačko đubrivo subvencionisanje u određenom procentu, naknade za odvodnjavanje za celu teritoriju Srbije i iznalaženje rešenja za proglašenje elementarne nepogode.

Polјoprivrednik iz Rače Milan Milošević kaže da ih je država prevarila, iako je prihvatila da cena suncokreta iznosi 73 dinara po kilogramu. „Jedno su nam dali, ali su nam drugo oduzeli“, navodi Milošević za javnost i ističe da su, u odnosu na prvobitan dogovor, premije za mleko za dva kvartala smanjene sa 15 na 10 dinara, a podsticaji za gorivo smanjeni sa 80 na 50 litara po hektaru. 

Poručio je i da će polјoprivrednici krajem oktobra 2021. godine ili u novembru  iste godine, traktorima doći u Beograd, „pa ćemo onda da razgovaramo drugačije“.„Mi smo čekali jedan jedini zahtev koji je bio vezan za suncokret, prethodnog dana je dogovoreno sve u Vladi, sve prethodne tačke su bile dogovorene vezano za premije za mleko, za naftu, i ostalo, međutim, šta se desilo – bila je problem samo ta tačka cena suncokreta, tu se radilo o razlici u ceni od 2,5 dinara. Mi na putu ka Beogradu, zvao je ministar i uveravao nas da su pristali na tu cenu, da je to sve u redu, međutim, mi smo insistirali da dobijemo neko čvršći dokaz za to, nismo hteli da odustanemo“, rekao je Milošević.

Kod Velike Plane ih je, kako dodaje, zaustavila policija i tu je na neki način za njih bio kraj puta.

„Pristali na to da dobijemo neko uverenje ili elektronski ili već kako, da je predsednica Vlade to potpisala, i ona jeste to potpisala i mi jesmo dobili to uverenje, ali nismo dobili zvaničan dokument šta se desilo. Faktički su oni nas prevarili. Zato što su smanjili dva kvartala za premiju za mleko, trebalo je da bude 15 dinara, oni su smanjili na 10, i smanjili su litražu na regresirano gorivo za polјoprivredu sa 80 na 50 litara. To je bilo dogovoreno na prethodnom sastanku. Međutim, podvalili su nam i smanjili, napravili novi dokument“, ističe Milošević.

Vlada je, prema njegovoj oceni, vešto iskoristila to što polјoprivrednici više nisu mogli da čekaju, jer već kasne sa žetvom suncokreta i moraju da se vrate na njive. Ali i zbog prevogora u Briselu da olakšaju državi.

Obećavam i Banetu (ministru polјoprivredu Branislavu Nedimoviću), ovim putem mu obećavam – vidimo se u Beogradu sa traktorima. Slagao je četiri puta, ovo je peti put“, poručuje Milošević.

Sagovornik N1 se još jednom izvinio građanima kojima su smetali na putu, ali kaže da nisu imali drugačiji način da izraze svoje nezadovolјstvo, jer je Ministarstvo polјoprivrede nemo za njihove probleme.

Pirova pobeda i propuštena šansa 

Predstavnik kragujevačkih polјoprivrednika Aleksandar Babić ocenio je da je dogovor u Vladi Pirova pobeda polјoprivrednika i da je propuštena šansa da se stvari u polјoprivredi sistemski urede. Kako je prenela Televizija Kragujevac, Babić je kazao da se u Vladi najviše pričalo o suncokretu, koji je bio samo jedna od tema i da je trebalo više pažnje posvetiti subvencijama po hektaru i regresiranoj nafti za polјoprivredna gazdinstva.

On je naveo da su polјoprivredni proizvođači iz Kragujevca nastupali pod „kapom“ Inicijative za opstanak polјoprivrednika Srbije i da je polјoprivrednicima potrebna veća solidarnost. Kako tvrdi, nova situacija nikome ne odgovara – ni proizvođačima, ni prerađivačima, a sutra neće ni kupcima.

Za ovakve stavove seljaci iz Srbije, u kojoj danas ima 565.000 agrarnih domaćinstava, imaju podršku i od Zorana Milićevića, predsednika udruženja seljaka SPAS iz Kraljeva. On dodaje da je rešenje jedino u novom konceptu poljoprivrede Srbije koji treba da sačine i da sprovode novi ljudi. Jer, ovi su se ,,pokazali’’ i potrošili sve kredite od seljaka koji ih izdržavaju. Po njegovim rečima, vlasti kao da nemaju više koga više da varaju  i da obmanjuju, odnosno da uzimaju novac, pa su im ostali jedino seljaci. Milićević  ističe da im još nije podnet račun gde je potrošeno 54 milijarde dinara  ili 457 miliona evra od 2016. do 2020. godine novca  krozu subvencije, ućenih seljacima, ali do njih to nije stiglo. Jer, da jeste oni sad ne bi bili naulciama i tražili pravdu već na njivama. U ostalom, o problemima slejaka mi smo vlasti redovno obaveštavali, ali oni su ostajali gluvi na naše vapaje, kaže on. Po njegovim rečima od toga je stočarstvu navodno upućeno 28, a za ruralni razvoj Srbije 26 mlijardi dinara. Državna revizorska institucija je u kontroli utvrdila da nema rezultata, ali ni para gde su utrošene. Da su te pare stigle do onih kojima su bile namenjene ne bi se dogodili ni ovi protesti. Dakle, tražimo račune da nam se podnesu gde su naše pare? Jer, mi smo to zaradili, pa treba i da nam se vrati. Jer, sad dolazi jesen, treba obaviti jesenju setvu na blizu od million hektara. A, nova nemamo! Ako, mi to neuradimo neće ga ni država imati. Jer, više neće biti gde da se uzme.

U pismu upućenom Vladi se ocenjuje da će žetva i berba jesenjih plodova biti vrlo siromašna i da će kratko trajati. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *