POSLOVNOST DRŽAVE: Spasonosni izvoz mesa i mlečnih proizvoda u Saudijsku Arabiju

Udruženje je proverilo da se u pomenutoj zemlji manje kvalitetna junetina prodaje za više od 10 evra po kilogramu. Što se našeg tržišta tiče, cene u mesarama su odavno na nivou otkupa koji je naveden. Prema nepotpunim podacima u ovom času u Srbiji nema više od 9.000 utovljene junadi, ali još više zabrinjava podatak da je broj krava daleko ispod petogodišnjeg proseka. Jedino je uvećano stado kvalitetnih tovnih krava i sada je veće od 12.000 grla

Uprava za hranu i lekove Saudijske Arabije odobrila je uvoz goveđeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz Srbije, potvrđeno je u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je na nedavnom sastanku sa predstavnicima ove uprave obavešten da je naša zemlja stavljena na listu odobrenih izvoznika hrane u Saudijsku Arabiju, a najnovijom odlukom tamošnje Uprave za hranu i lekove izvoz naše hrane je i formalno odobren.

Tako će posle više od 40 godina, mleko i mlečni proizvodi moći da se izvoze u tu zemlju, a voće i povrće se već nesmetano mogu izvoziti. Mogućnost plasmana srpske hrane na ovo visokoplatežno tržište ocenjuje se kao odlična prilika za naše proizvođače hrane, posebno u situaciji kada cene hrane dostižu rekordne nivoe.

Vrednost razmene dve zemlje stalno raste, lane je iznosila devet miliona dolara, a za prvih šest meseci 2022. godine šest miliona dolara.

Odgajivači tovne junadi i proizvođači mleka najavljeni izvoz ovih roba u Saudijsku Arabiju, što je rezultat poduže aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, vide kao slamku spasa u ovoj proizvodnji.

Pomenuti izvoz za stočare dolazi u poslednjem momentu, jer se tov i proizvodnja mleka danima smanjuju zbog skupih hraniva i neodgovarajućih otkupnih cena. Pre nekoliko dana, saznaje „AgroServis plus”, velike mlekare su u ličnim kontaktima sa farmerima obećale povećanje otkupne cene mleka, jer, kako su nam preneli farmeri, razumeju njihovu tešku situaciju. Međutim, to uvećanje se nije dogodilo, pa ponovo u pomoć dozivaju državu. Nije retkost da  mleko preko posrednika u preradi završava i po ceni od 29-30 dinara po litru.

,,Klaničari, kojima je potrebna junad, izgleda da su u poslednjem „jurišu” na tovljače, nudeći otkupnu cenu 2,5 ili 2,8 evra po kilogramu žive mere, jer znaju, ističu stočari, da su pojedine farme ostale bez koncentrovane hrane. Broj tovljača je poodavno smanjen, jer nakon isporuke poslednjeg turnusa junadi nisu mogli da pokriju ostvarene troškove i da kupe novu tela“, kaže Čedomir Keco, predsednik Udruženja tovne junadi u Srbiji.

O aktuelnoj situaciji u tovnom govedarstvu razgovarao je i Upravni odbor Udruženja „Agroprofit”, koje okuplja odgajivače tovnih rasa, i tom prilikom je zaključeno da je ugovor o izvozu junećeg mesa u Saudijsku Arabiju prvi korak ka oporavku ove grane stočarstva i da je neophodno da farmeri sada ne napuste ovaj posao i da ne podlegnu ucenama klaničara. Kao krajnje neprimerno i kao zloupotreba suše ocenjen je pokušaj otkupljivača da živu meru kvalitetne junadi kupe po 2,5 ili 2,8 evra po kilogramu.  Preporuka farmerima je da sačekaju sa prodajom, ako je to ikako moguće, i da ne prodaju junad, jer se izvoznici junećeg mesa,  ako prate tržište u Saudijskoj Arabiji, mogu uklopiti u otkupnu cenu od 3,2-3,5 evra po kilogramu žive mere.

Udruženje je proverilo da se u pomenutoj zemlji manje kvalitetna junetina prodaje za više od 10 evra po kilogramu. Što se našeg tržišta tiče, cene u mesarama su odavno na nivou otkupa koji je naveden. Prema nepotpunim podacima u ovom času u Srbiji nema više od 9.000 utovljene junadi, ali još više zabrinjava podatak da je broj krava daleko ispod petogodišnjeg proseka. Jedino je uvećano stado kvalitetnih tovnih krava i sada je veće od 12.000.

Udruženje je nedavno zamolilo Upravu za agrarna plaćanja da svim stočarima, koji su stekli pravo na podsticaje u ovoj godini, isplate novac da bi mogli kupiti stočnu hranu za zimu, koje je zbog suše sve manje i sve je skuplja.

(B.Gulan)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *