PRAZNE KUĆE: Program podele 150.000 seoskih kuća u Srbiji

Ministarstvo za brigu o selu privodi kraju izradu programa za besplatnu podelu mladim lјudima oko 150.000 praznih kuća na selu, čija bi realizacija mogla da počne već za oko tri meseca, izjavio je ministar Milan Krkobabić. „Prema nekim procenama, uglavnom na osnovu podataka Odbora za selo SANU, u Srbiji ima oko 150.000 praznih kuća i 50.000 potpuno napuštenih kuća“, izjavio je Krkobabić  i naveo da program sada neće obuhvatiti i potpuno napuštene kuće, pošto se ne znaju svi njihovi vlasnici, niti imaju rešene imovinsko-pravne odnose.

RTV

Očekuje da se za mesec dana program nađe pred vladom, nakon čega će biti objavlјen konkurs. Krkobabić objašnjava da će program obuhvatiti tri kategorije mladih lјudi koji su zainteresovani za život na selu:

– one koji već žive na selu u zajednici i žele da zasnuju svoje domaćinstvo,

– zatim različite stručnjake koji su potrebni za život na selu, na primer, iz oblasti agrara, tehnologije, medicine, stomatologije i slično,

– kao i mlade lјude koji žive u gradu a voleli bi da se oprobaju kao polјoprivrednici.

Broj kuća na prvom konkursu, kako kaže, zavisiće od toga koliko će vlada novca opredeliti za tu namenu, pošto će se tim sredstvima po tržišnoj vrednosti otkuplјivati kuće od vlasnika ako žele da ih prodaju. Kuće će moći da se koriste samo po predviđenim uslovima, pa mladi vlasnici neće smeti da ih prodaju, ustupaju ili izdaju, niti koriste za nešto drugo.

Krkobabić ističe da je koncept pomoći postojećim zadrugama i osnivanje novih samo jedan od programa Ministarstva za brigu o selu, koje priprema celovit paket mera za oživalјavanje sela. Takođe, naglašava da nije dovolјno lјudima samo obezbediti kuće, već da imaju od čega da žive na selu, puteve, vodovod, kanalizaciju, signal za telefon i internet, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i domove kulture.

Ministar dodaje da je važno za oživlјavanje sela i negovanje prepoznatlјive kulturne lokalne baštine. Krkobabić je istakao da je potreban celovit pristup i politika brige o selu, s obzirom da se sela prazne. „Prema neki podacima, od 4.700 sela u Srbiji 1.200 sela je već prazno“, upozorio je ministar i naglasio da je cilј da se spreči, što bi narod rekao, „usud puste zemlјe“. Zato moramo da obnovimo život u tim kućama, poručio je Krkobabić.

Objašnjava da na selu uglavnom tri generacije žive zajedno i da će prazne kuće biti namenjene, pre svega, onima koji žele da „budu svoj na svome“ i zasnuju novo domaćinstvo. „Više od 250.000 mladića (na selu) do 45 godina je neoženjeno i devojaka oko 100.000. Tako da je ovo naš pokušaj da ustupanjem kuća toj kategoriji mladih polјoprivrednika damo šansu da zasnuju svoja domaćinstva“, naveo je on. Objašnjava da će najbolјe biti da se te kuće nalaze blizu matičnog domaćinstva, kako bi mladi polјoprivrednici mogli i dalјe da rade i na zajedničkom gazdinstvu i koriste porodičnu mehanizaciju.

Kada je reč o mladim stručnjacima, kaže da je veliki broj njih u gradu prijavlјeno na biro za nezaposlene (oko 20.000 agrarnih stručwaka čeka posao) i da će se i njima ponuditi kuće i okućnice na selu, kao i da će država pokušati da ih zaposli. „Posao uz krov nad glavom predstavlјa pristojan motiv da neko reši da napusti grad“, napominje ministar.

Kada je reč o trećoj kategoriji mladih koji će moći da dobiju kuću na selu, kaže da su to mladi i hrabri lјudi koji žele da se oprobaju u polјoprivredi i budu savremeni povrtari, vinogradari, voćari, stočari…

Dodaje da među njima i uspešnih glumaca i sportista i lјudi iz drugih profesija koji bi se oprobali u polјoprivredi. Program je u završnoj fazi i privodi se kraju, a tržišna vrednost kuća koje će otkuplјivati država procenjivaće se u saradnji sa lokalnim samoupravama, naveo je ministar. Krkobabić se nada da će program zaživeti u toku ove godine. Cilј je, ističe, da program otkupa praznih kuća bude nastavlјen i u narednim decenijama, kako bi oživela srpska sela.

Uskoro novi program za pomoć zadrugama

Ministarstvo za brigu o selu najavilo je da će novi program pomoći zadrugama biti objavljen krajem marta 2021. godine, i koji predviđa pola milijardi dinara za stare i novoformirane zadruge

Kako je istaknuto, novina programa su zemljoradničke ili poljoprivredne zadruge čija je registrovana delatnost bavljenje seoskim turizmom, zemljoradničke ili poljoprivredne zadruge čija je registrovana delatnost proizvodnja predmeta ili delatnost obavljanja starih I umetničkih zanata, odnosno poslova domaće radinosti kao i zadruge čiji su osnivači pripadnici osetljivih društvenih grupa, sa registrovanom delatnošću iz oblasti zemljoradnje, poljoprivrede, proizvodnje predmeta, obavljanja starih i umetničkih zanata, odnosno poslova domaće radinosti.  
Za ove tri vrste novih zadruga, staroisti do dve godine,  predviđen je iznos do 7,5 miliona dinara.
 „Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na čitavoj teritoriji Srbije“ je prvi u nizu programa koje će Ministarstvo za brigu o selu sprovoditi u toku 2021. godine, a prema uslovima programa i javnog konkursa koji će biti uskoro objavljen, naglasio je resorni ministar Milan Krkobabić.  

Novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge mogu da računaju na maksimalan iznos bespovratnih sredstava do 7,5 miliona dinara po jednoj zadruzi, dok će za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge biti izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi.

Inače, akcija ,,500 zadruga u 500 sela” krenula je sredinom 2017. godine. Prema podacima Ministarstva za brigu o selu, do sada je za tri i po godine osnovano oko 900 novih zadruga. A kako je ukazao analitičar i publicista Branislav Gulan, do pokretanja ove akcije, Srbija je bila država u kojoj se godišnje gasilo po 100 zadruga. Ova akcija je vratila zadružni duh u Srbiji u život. Ya sada se još ne govori o povratku oduzete imovine, jer za to još nepostoje uslovi. Treba utvrditi tačno gde i šta je nestalo, a za to trebai i pronaći novac. Procena je da treba najmanje oko dve milijarde dolara. U ovom trenutku država nema novca za to.

Do sada je bespovratni novac od 1,7 milijardi dinara dobilo 152 zadruge u Srbiji. To je prvi put da država na ovaj način podstiče razvoj zadrugarstva. Kako je istaknuto, taj novac je doprineo boljitku života i oko 6.120 porodica u Srbiji, odnosno za oko 30.000 stanovnika u seoskim područjima.  I akademik Dragan Škorić  ističe da poljoprivredu, turizam i prirodne potencijale treba staviti  u funkciju razvoja sela Srbije.

                                                                                                        B. Gulan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *