ПРИВРЕДНА КОМОРА СРБИЈЕ: Српске кломпе за руске лекаре

Tржишту Руске Федерације до краја године биће испоручено 90.000  пари обуће за специјалне намене, произведених у Србији, за лекаре, медицинско особље и продавце у трговинском ланцима. Извозне уговоре, уз подршку Привредне коморе Србије, потписало је пет домаћих компанија са дистрибутером  ,, Еталон Центар“ из Москве. Следеће године очекује се извоз у Русију око 250.000 пари ове врсте обуће. Ојула 2021. године у Рузсију је извезено 50.000 пари обуће,а очекеуеј се да ће у 2022. години извоз одеће и обуће произведених у Србијио, намењених за специјалне намене, преко холдинга ,,Еталон центар“ премашити четири милиона евра, каже Дејан Делић, директор представништва Привредне коморе Србије у Москви.    

„С обзиром на потенцијал пласмана обуће и одеће у Русију, изазов за наше произвођаче и извознике биће ангажовање и обучавање нових радника и експерата. Свакако да ће стабилан извоз дати сигурност даљем проширењу производних капацитета и реализацији извозних послова у чему ће компаније имати пуну подршку Представништва ПКС у Русији“, додао је Делић и најавио учешће наших компанија на Међународном сајму безбедности и заштите на раду почетком децембра у Москви.

“Бренд српских производа популаран је у Русији, јер потрошаче асоцира на квалитет и традицију производње у шта смо се и уверили током састанака са представницима привреде и посета компанијама у Србији. Наши планови за следећу сезону јесу даљи пласман српске обуће за медицинске установе и апотеке, затим дечје одеће и обуће, анатомских уложака, камуфлажне и модне одеће специјализовану за лов и риболов. Планирамо и да из Србије увозимо радну и заштитну обућу за вариоце и ватрогасце“, рекао је  Денис Осипов, власник холдинга Еталон Центар.

Анализираћемо и подстицаје државе усмерене ка проширењу домаћих производних капацитета и отварање сопствене производње текстилних производа за специјалне намене ради извоза на трећа тржишта, додао је  Осипов.

Српски извоз у Русију у првој половини 2021. повећан је за 17 одсто и премашио је 520 милиона долара, а очекује се до краја године да буде преко милијарду долара.

                                                                              Б. ГУЛАН

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *