PRIVREDNA KOMORA VOJVODINE: Agraru više novca

U Privrednoj komori Vojvodine održan je skup – Finansiranje polјoprivrede u 2023. godini , koji se tradicionalno organizuje od 2018. godine. Skup je održan u organizaciji Udruženja polјoprivrede Privredne komore Vojvodine uz podršku „Dnevnika – Polјoprivrednika“ AD,  Novi Sad.

Sekretar Udruženja polјoprivrede Privredne komore Vojvodine Mladen Petković istakao je da je značajano što se skup održava svake godine, već šest godina jer polјoprivrednici imaju šansu da direktno od donosioca odluka čuju najnovije projekcije za finansiranje.

Ukupna spolјnotrgovinska razmena agrara Republike Srbije u 2022. godini iznosila je 7, 9 milijardi evra što predstavlјa povećanje od 20, 1 odsto u odnosu na 2021. godinu. Što se tiče AP Vojvodine ukupna  vrednost spolјnotrgovinske razmene agrara iznosila je 3, 2 milijardi evra  i veća je za 18, 2 odstou odnosu na prethodnu godinu. Izvoz je ostvaren u vrednosti od 2, 1 milijardu evra  istakao je Petković.

Državni sekretar u Ministarstvu polјoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije Ivana Popović istakla je da  ove godine što se resornog ministarstva tiče rekordan budžet 79, 7 milijardi dinara, kao i da će većinski deo tog budžeta biti usmeren na subvencije, direktna plaćanja i mere ruralnog razvoja.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za polјoprivredu Mladen Petreš ukazao je  da Pokrajinski sekretarijat ove godine ima budžet od 10,7 milijardi dinara kao i da izlazi sa širokim setom konkursa koji će obuhvatiti razne segmente polјoprivredne proizvodnje.

Na skupu je održana panel diskusija u kojoj su učestvovali Ivana Popović, državni sekretar u Ministarstvu polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Mladen Petreš, pomoćnik pokrajinskog  sekretara za polјoprivredu, Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine, Jelena Trenkić iz Garancijskog fonda AP Vojvodine i Viktor Molnar,  direktor Fonda za razvoj polјoprivrede AP Vojvodine. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *