PROIZVODNJA I IZVOZ TESTENINA U SRBIJI: Uspešna delatnost

Izvoz testenina iz Srbije predstavlja jednu od uspešnijih proizvodnih delatnosti u Srbiji, .jer iz godine u godinu u kontinuitetu ova delatnost ostavuje sve veći izvoz, posmatrajući količinski i vrednosno. U poslednjih osam godina (2015.-2022.g.) godišnji izvoz testenina se povećao sa 7860 tona na 29.017 tona, ili je većo za  369,17 odsto!. Finansijski gledajući, u istom periodu  godišnja vrednost izvoza povećana je sa 5,5 miliona evra čak na 51,8 miliona evra! Tpo povećanje iznosi 944,88 odsto! Važno je napomenuti da se ostvaruje značajan neto devizni efekat za državu jer je sad izvoz testenine oko četiri puta veći od uvoza (gde, naravno, preovladava uvoz testenina iz Italije), kaže Zdravko Šajatović, direktor novosadske ..Žitounije’’.

Snažnom rastu izvoza, u poslednjih nekoliko godina, značajno su doprinele nove fabrike  testenina (nudli) , koje su izgrađene u Inđiji i Rumi (tzv. “greenfield“ ulaganja iz Indonezije i Nepala). Ove godine otvorena je i jedna nova domaća fabrika  nudli u Kulpinu.

O motivima izgradnje fabrike i očekivanjima u ekonomskim rezultatima, vlasnikom fabrike g. Michalom Dovicinom, iyme]u ostalog kaže: ,,Na mestu starog mlina,  pre nekoliko godina izgradili sasvim novi mlin, koji spada u red najmodernijih i najvećih u Srbiji, čiji je kapacitet dnevne meljave 300 tona pšenice. Tu, pored mlina izgrađena je i nova fabrika nudli.    U izgradnju pogona za proizvodnju instant nudli krenuli smo iz dva razloga. Jedan je zatvaranje kruga, odnosno nadogradnja na postojeću proizvodnju brašna, jer brašno predstvalja jednu od osnovnih sirovina za proizvodnju nudli, Drugi razlog, koji je bio presudan, je povećanje tražnje za nudlama kao proizvodom novih generacija. Na osnovu analize tržišta i kalkulacije proizvodnje, videli smo potencijal i tendenciju rasta prodaje ovih proizvoda, i naravno videli smo naše mesto u svemu tome. Iz navedenih razloga smo se odlučili za ovaj korak i investirali u prvu domaću proizvodnji instant nudli. Naravno, sa uvođenjem i povećanjem obima proizvodnje nudli, dolazi do rasta prodaje novog proizvoda i, naravno, do povećanja obima prerade pšenice u mlinu. Tako da sa finansijskog aspekta dobijamo multiplikovan efekat od prodaje nudli, što je ključno za svako poslovanje’’.

Investicija je završena i krenulo se sa proizvodnjom. Posao je dobilo oko 50 novih radnika pae kapacitet u jednoj smeni iznosi 280.000 jedinica single pakovanja.  Četiri singl proizvoda se pakuju u porodično pakovanje, pa se na tržištu Srbihje može naći i singli i family pakovanje nudli. Krenulo se sa tri osnovna ukusa: povrće, piletina i govedina. Svaka varijacija ima i čili varijantu. U narednom periodu u ovoj fabrici planira se i proširenje palete ukusa. Nudle proiyvedne u fabrkici kod Kulpina ( Vojdoina) nalaze  se i na domaćem tržištu. Pored toga čak 95 odsto proizvodnje orijetnasno je na izvoz. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *