SRBIJA, IGRAČ U AGRARU EVROPE : VITALNOST POLJOPRIVREDE

Srbija snažan igrač u polјoprivrednoj i prehrambenoj industriji Centralne i Istočne Evrope. U vreme pandemije i korone Srbija je imala roba i za izvoz. Ona ima potencijale
Srbija ima potencijal za još veću saradnju sa kineskim i partnerima iz Centralne i Istočne Evrope u oblasti proizvodnje vina i žestokih pića, jagodastog voća i žitarica, rekao je Velјko Jovanović savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) i podsetio da ukupna godišnja vrednost polјoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije prelazi 5,1 milijardu evra.  
Ovaj sektor pokazao je svoju snagu tokom krize izazvane pandemijom Kovid 19 kada su se mnoge zemlјe suočavale sa nedostatkom osnovne robe, a Srbija je, s druge strane, izvozila šećer, brašno i žitarice, istakao je Jovanović na onlajn polјoprivrednom sajmu Narodne Republike Kine i zemalјa Centralne i Istočne Evrope (CEEC). Srbija je, po njegovim rečima, treći proizvođač maline i soje u Evropi, drugi proizvođač šlјive i deseti proizvođač kukuruza na svetu dok je jedan od vodećih regionalnih izvoznika jabuka u Rusku Federaciju.  
„Sa više od 5,1 milijardi evra i stalnim izvoznim suficitom, Srbija je snažan igrač polјoprivredne i prehrambene industrije u našem delu Evrope. Suficit u trgovini u sektoru polјoprivrede prošle godine iznosio je više od 1,3 milijarde evra“, istakao je Jovanović predstavlјajući potencijal polјoprivrednog i prehrambenog sektora Srbije i pozvao kineske kompanije da ulažu u srpski agrar. Iako je 2020. bila godina izazova, proizvođači polјoprivrednog i prehrambenog sektora nikad nisu prestali da razmišlјaju o budućnosti, rekao je Jovanović obraćajući se učesnicima konferencije. U Srbiji se, dodaje, trenutno grade stotine kilometara puteva koji povezuju proizvodne jedinice u našoj zemlјi, a u velikom obimu na ovim projektima učestvuju i kompanije iz Kine. Šandong-Kina polјoprivredna konferencija i onlajn sajam održani su 1. i 2. decembra u organizaciji lokalne vlade Šandong provincije. Događaju su prisustvovali predstavnici više od 200 velikih kompanija polјoprivrednog i prehrambenog sektora Šandonga i drugih kineskih provincija, kao i predstavnici polјoprivrednog sektora EU zemalјa.

Šandong provincija nalazi se na primorju, u istočnom delu Kine i sa 95 miliona stanovnika predstavlјa treću po važnosti ekonomsku regiju, a prvu po obimu međunarodne razmene u polјoprivrednom i prehrambenom sektoru.                                                                                B. Gulan    

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *