СТОЧАРСТВО: Перспектива узгоја крава теле

У време скупе хране за животиње, веома је битно у товном говедарству одабрати расу која има добре производне карактеристике. У атару Суботице, фармер Мирослав Киш определио се за расу лимузин и задовољан је избором.

Фото: пиxабаy – РТВ

„Ми смо 2018 године се определили за ову расу када су проглашене мере подшке тј. субвенција куповини квалитетних приплодних грла, први увоз после много година. Од тада смо их набављали сваке године, и сада већ имамо 120 грла. Киш у овоме није више сам, има десетак произвођача који су увезли оваква грла и удружили се као одгајивачи лимузин расе те покушавају да од аматера да постану робни произвошачи. „Као такви смо ево произвели и прве јунице за домаће али и инострано тржиште. Имамо заинтересоване купце са подручја Северне Македоније и БИХ за сада.

Саговорник је оптимиста да ће се овај посао развијати на подручју Србије јер ми имамо пашњаке, произвођаче биљних култура, сенаже, инфраструктуру и људе, у систему „Крава –теле“ имају будућност.

„Почетак овог посла је могућност да онај ко није презадужен и ко има већ неку кредитну историју да започне ову производњу, моје је мишљење да ће за две године имати производ који ће сам себе исплаћивати“ савет за почетнике је Мирослава Киша. (Б.Г.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *