ТОПОЛА: ,,МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА“

У селу Овсиште, у родној кући нашег славног сатиричара Радоја Домановића, адаптираној у завичајни дом отворен за посетиоце, становници пет села општине Топола учествовали су у манифестацији „Михољски сусрети села“, финансираној бесповратним средствима Министарства за бригу о селу.

У богатом програму приказане су различите кореографије традиционалних игара, као и вокални облици традиционалног музичког наслеђа Шумадије.  Учесници су показали своја знања и вештине у области старих заната- плетењу, везу, ткању, опанчарству, а удружења жена из више села такмичила су се за награде у најкреативнијем и најукуснијем прављењу традиционалних јела и обредних хлебова. У кући Радоја Домановића постављена је изложба слика које сведоче о изгледу Тополе с почетка 20. века, где је уприличено и надметање наших сатиричара.

Снежана Петровић, в.д. секретара Министарства отворила је ову манифестацију речима „ Све оно што чини живот на селу биће приказивано кроз Михољске сурете. Драго нам је што се живот враћа на село, што је устало и решило да живи.  Ових дана ће се у разним крајевима Србије такмичити сви, од најмлађих до најстаријих и на најлепши могући начин приказаће историју, културу и традицију нашег народа“

Председник општине Топола Игор Петровић изјавио је да су програми Министарства за бригу о селу препознати као адекватни управо за људе који живе у нашим селима и истакао чињеницу да су сви досадашњи програми које ово Министарство спроводи подржани од стране струке, Академијског одбора за село САНУ и Националног тима за препород села Србије.

Према Уредби о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села“, коју је Влада Републике Србије донела 29. јула 2021. године, место одржавања ове манифестације може бити у свим насељеним местима-селима на територији Републике Србије, а одржава се у периоду  од 1.октобра до краја 2021. године.

Подносиоци пријаве на јавни конкурс су јединице локалне самоуправе, а председник Комисије за доделу ових средстава је наш славни песник Љубивоје Ршумовић.

Додељено је до 500.000 динара по пријави, а активности у којима учествује становништво више села са територије једне јединице локалне самоуправе имају за циљ обогаћење друштвеног и спортског живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно – историјског наслеђа.

У овим сусретима учествоваће преко 900 села са територије општина из читаве Србије, а у току ова три месеца, од октобра до краја децембра, ове манифестације имаће готово 100.000 учесника и посетилаца. На Карађорђевом тргу у Тополи, Снежана Петровић отворила је и 58. Опленачку бербу, традиционалну манифестацију која се већ четири деценије организује у славу грожђа, вина, винограда и винара.

                                                                             Б.Г.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *