TRŽIŠTE MESA U SRBIJI: Raste cena žive junadi

Procenjuje se da su gazdinstva kojima je „gorelo pod nogama”, radi kreditnih obaveza, isporučila svoja grla po niskim cenama zbog brzog plaćanja i sada se mnogim tovljačima ne žuri, iako u tovu koriste skup kukuruz, pa taktiziraju sa prodajom

Upravni odbor Udruženja „Agroprofit”, koje okuplja i Proizvodnu grupu tovljača goveda njih oko 240 u Srbiji, upoznat sa ponudom i cenom junadi na tržištu. Predsednik tog udruženja Čedomir Keco ističe  da je velika prodaja kvalitetne junadi krajem 2020.  godine i prvih dana ove, uglavnom po niskim cenama, uticala je da sad kupci imaju za izbor manje količine, ali ih čeka viša cena.

Procenjuje se da su gazdinstva kojima je „gorelo pod nogama”, radi kreditnih obaveza, isporučila svoja grla po niskim cenama zbog brzog plaćanja i sada se mnogim tovljačima ne žuri, iako u tovu koriste skup kukuruz, pa taktiziraju sa prodajom. Na drugoj strani, klaničari imaju stalne kupce, ali izgleda i neke nove, pa četiri – pet klanica ovih dana užurbano tragaju za kvalitetnim govedima i niskom cenom, u čemu baš i nemaju uspeha.  

Crno bela junad sve do juče je kupovana po 1,60 evra po kilogramu, a već danas je ta cena oko 1,80 evra po kilogramu.  Junad simentalske rase u ovoj godini dostigla je najvišu cenu od 2,50 evra po kilogramu (bilo je i odložnog plaćanja), a danas su farmeri za isti kvalitet dobijali 2,10 evra pokilogramu žive mere, dok je cena u Mačvi i Sremu porasla na 2,20 evra po kilogramu.

Udruženje je  uputilo Ministarstvu poljoprivrede molbu da nepotrošeni novac za podsticaje od prošle godine, reč je o premiji od 20.000 dinara, nastavi da isplaćuje do iznosa od dva miliona evra i da se na ovaj način smanji skok cene junadi. Udruženje upozorava, ako se nastavi rast cene, izvoznici neće moći da ostvare realne ugovore sa kupcima.

Novi ugovor sa Iranom, gde je cena junetine u maloprodaji 13,04 evra po kilogeramu, je značajan za govedarstvo u Srbiji, koje stimuliše, ali često su usporene isplate prema gazdinstvima pa smanjuju interes za ovaj posao. Udruženje smatra da je predlog mera za govedarstvo, koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, veliki podstrek i odgovarajuća sigurnost, ali bez hitnog razgovora tovljača i izvoznika u Privrednoj komori Srbije i dogovora o partnerstvu neće biti sigurnosti u ovom delu stočarstva. Ako se dogodi da sada farmeri visokim cenama pritiskaju izvoznike, to će doneti obostranu štetu, tvrde u Udruženju. Farmeri i klaničari moraju postići dogovor o korporaciji, da bi i jedni i drugi imali održivu proizvodnju, smatraju u Udruženju „Agroprofit”.

                                                                                                           B.Gulan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *