UČENIČKE ZADRUGE: Pomoć najmlađim zadrugarima u Srbiji

Zadružni savez Srbije (ZSS0 u partnerstvu sa regionalnim Zadružnim savezom južne Srbije (ZSJS), pokrenuo je društveno odgovornu akciju u okviru koje pomaže učeničkim zadrugama u seoskim i nerazvijenim sredinama. U prvoj polovini 2023. godine, podršku su dobile dve učeničke zadruge.

,,U selu Loćika u blizini Aleksinca, nalazi se matična osnovna škola „Aca Sinadinović“ u sklopu koje rade još četiri osmogodinje i 10 četvorogodišnjih osnovnih škola u selima na obroncima planine Jastrebac. Vredan nastavni kolektiv, roditelji i deca iz ove škole, pokrenuli su učeničku zadrugu „Zmajevac“. Zadruga je dobila ime po srednjevekovnom nazivu za šumovitu planinu Jastrebac, za koju se tada verovalo da je nastanjena zmajevima.  Učenička zadruga je uključena u rad školske kuhinje, koja pravi užinu i potom je distribuira do dece u udaljenim školama i selima u kojima nema prodavnic. Taskvih sela, u kojuim anema prodavnica, prema podacima PKS, u Srbiji danas ima oko 1.000“, kaže Dejan Mitić, predsedniik zadružnog saveza južne Srbije.

Učeničke zadruge u južnoj Srbiji – foto ZSJS

Učenička zadruga Zmajevac je bila izlagač na međunarodnoj zadružnoj konferenciji u Nišu 15. marta 2023. godine, kada je izazvala oduševljenje prisutnih zadrugara iz Srbije, Bugarske i Severne Makedonije. Nedugo potom, zadrugu su posetili predstavnici ZSS i ZSJS. Prilikom posete, predsednik ZSS Nikola Mihailović i predsednik ZSJS Dejan Mitić, donirali su zadruzi knjige, 60 sadnica šljive za obnovu voćnjaka, mlin za mlevenje grančica od rezidbe, kompostere za biomasu i ručni alat. Uz savete inženjera voćarstva, deo dece je započeo sadnju šljiva, deo njih je bio zainteresovan za kompostiranje, a najmlađi su sadili jagode.

Tom prilikom su predstavnici zadružnih saveza izjavili da  će i u narednom periodu pomagati rad učeničke zadruge Zmajevac i drugih vrednih učeničkih zadruga.  Na ovo se nije dugo čekalo. Već u maju mesecu, pomoć je stigla i u učeničku zadrugu „Strelac“.

,,Učeničku zadrugu Strelac  iz istoimenog planinskog sela na 15 kilometara od Babušnice, čine nastavni kolektiv, roditelji i deca iz osnovne škole „Dobrinka Jovanović“. U školi postoji boravak u kome od ponedeljka do petka boravi 20 materijalno ugrožene dece iz nekoliko udaljenih planinskih sela. Učenička zadruga se bavi proizvodnjom i pakovanjem kukuruza kokičara, šivenjem jastučića sa heljdom, proizvodnjom magnetića, ukrasnih gipsanih figura i odlivaka. Zadruga je razvila i zabavan „uradi sam“ set za decu koji sadrži ukrasnu figuricu, bojice i četkice’’, navodi Dejan Mitić.                                                                                                                                U susret obeležavanju 180 godina školstva u Strelcu i čitavoj Lužnici, realizovana je poseta predtavnika ZSS i ZSJS, opštini Babušnica, vrednom nastavnom kolektivu i deci iz učeničke zadruge „Strelac“. U prisustvu zamenice predsednice opštine Babušnica Kristine Jovanović, predsednici ZSS Nikola Mihailović i ZSJS Dejan Mitić, donirali su školi TV aparat, školski pribor i sveske, mlin za mlevenje grančica od rezidbe i kompostere za biomasu.

Mladi zadrugari južne Srbije na delu – foto ZSJS

Učeničke zadruge pri osnovnim školama deo su dualnog obrazovanja koje omogućuje deci sticanje osnovnih preduzetničkih znanja. Činjenica da je izabran zadružni oblik organizovanja i poslovanja, dodatno doprinosi tome da se deca ne uče običnom već društveno odgovornom preduzetništvu. Sa tim u vezi, prihode od prodaje proizvoda učeničke zadruge ulažu u realizaciju kvalitetnijeg nastavnog programa i pružaju podršku učenicima slabijeg materijalnog stanja. Pozivamo vas da se uključite u akciju pomoći učeničkim zadrugama. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *