Uručena nagrada ,,Darodavnica’’ Branislavu Gulanu

Nestajanje sela, knjiga godine!

Uručeba nagrada za knjigu godine ,,Ruralne sredine u Srbiji – Spasavanje sela i države

        

http://uns.org.rs/sw4i/box/image.jpg?imageId=85801&thumb=1

Knjiga ,,Ruralne sredine u Srbiji – Spasavanje sela i države’’ autora Branislava Gulana, proglašena je za knjigu goien u ovoj oblasti. Na ssvečansoti održanoj u Grockoj, autoru je uručena nagrada ,,DARODAVNICA’’. To je najviše priznanje Društva za narodno prosvećivanje SVETIONIK iz Kragujevca za autorski rad na IV festivalu književnog stvaralaštva na selu i o selu u Republici Srbiji pod nazivom ,,Moje selo u pričama i pesmama za 2019. godinu’’, održanom u Grockoj.

Branislav Gulan je dugogodišnji novinar, publicista, književnik član Naučnog društva ekonomista Srbije, Nacionalngo tima ze preporod sela Srbije i Mreže za ruralni razvoij EU u Srbiji.

Tema koju je obradio u knjizi Ruralne sredine u Srbiji — Spasavanje sela i države — nova razvojna filozofija, pojavlјuje se u javnosti nakon blizu pet decenija njegovog ličnog istraživanja ove oblasti.

-Slučaj je hteo da se to poklapa i sa pet decenija mog novinarskog, publicističko-istraživačkog rada u ovoj oblasti. Država je posle sedam decenija uništavanja zadrugarstva i zapostavlјanja sela konačno shvatila da je došlo vreme da se i ovom problemu ukaže dužna pažnja. Ne zbog tih oblasti, već zbog sebe same, odnosno vladanja u vremenu koje dolazi. Jer, stanje je takvo da će od 4.700 sela u Srbiji čak 1.200 nestati za deceniju i po. Ostaće samo spomenici selima, ako bude imao ko da ih sagradi – kazao je Gulan osvrćući se na ovo dragoceno štivo za koje je dobio nagradu.

Autoru knjige nagradu je uručio akademik Radenko Krulj, član žirija. Na konkrusu za najbolja kniževna ostvarenaj o selu u Republici Srbiji, učestovalo je 86 autora sa oko 150 autorskih radova, naglasio je direktor festivala ,,Moje selo u pričama i pesmama’’ dr Milutin Matić.

    

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *