ZAVRŠEN POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU

Priredba nadmašila očekivanja

Na Sajmu je učestvovalo 1.100 izlagača iz Srbije i 21 zemlje. Bilo je i devet kolektivnih izložbi. Prodata izložena mehanizacija.  Bilo je i više od 140.000 posetilaca!Najveća priredba Novosadskog sajma, 89. međunarodni poljoprivredni sajam, održana je u svom standardnom prolećnom terminu, od 21. do 27. maja. Zadržala je tradicionalni format koji je izlagačima pružio priliku da se predstave u zatvorenom i na otvorenom prostoru najstarije sajamske kuće u ovom delu Evrope. Sajam je okupio 1.100 izlagača iz Srbije i 21 zemlje (Mađarske, Italije, Češke, Holandije, Španije, Turske, Indonezije, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije, Danske, Rumunije, Poljske, Bugarske, BiH, Crne Gore, Austrije, Maroka, Kube, Belgije i Angole.) Među njima su i one koje su prvi put nastupile na Poljoprivrednom sajmu Kuba, Angola, Maroko. Kolektivne izložbe su organizovali Mađarska, Češka, Italija, Holandija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Španija i Indonezija, a premijerno je objedinjeno nastupio i Maroko. Zemlja partner ovogodišnejkg Sajma bila je Mađarska. O zainteresovanosti za 89. Međunarodni poljoprivredni sajam govore gosti i brojne delegacije koje su prošle kroz sajamske kapije. Sajam je ove godine razgledalo oko 140.000 posetilaca iz zemlje i sveta, što je najviše od samostalnosti Srbije.

Razgovarano je o brojnim temama, a potpisani su i protokoli o saradnji a priredbe koje će Novosadski sajam organizovati. Potekle su i sjajne ideje kao što je Berza stoke…

Ovogodšnju sajamsku priredbu karakterišu i poslovnost izlagača. Većina izložene mehanizacije je pronašla kupce, kao i izložena stoka. Zbog bolesti svinjske i afričke kuge ove godine nije bilo izložbi svinja.

 • Kompanija DELTA AGRAR je, po rečima menadžera prodaje Milovana Vukobrata, na  89. međunarodnom poljoprivrednom sajmu prodala svu izloženu mehanizaciju i opremu. – Prodali smo desetak traktora, dvadesetak priključnih mašina, po desetak za ratarstvo i voćarstvo, kao i osam sistema za navodnjavanje – navodi Vukobrat. – S obzirom na krizu, zadovoljni smo i prodajom i posetom štandu.
 • Prvih dana Sajma na štandu AGROPANONKE prodata su dva MAHINDRA traktora, uz koje su vlasnici “počašćeni” sa 200 litara nafte. -Prezadovoljni smo posetom štandovima i interesovanjem posetilaca – kaže zamenik direktora AGROPANONKE Aleksandar Švonja. – Izdali smo više od sto predračuna za traktore i tridesetak za priključne mašine. Nemamo problema sa nabavkom mehanizacije, nismo značajnije podizali cene i verujem u uspešan posao.
 • IMT je na 89. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, pored TAFE traktora predstavio i prikolice KPZ “Dubrava”. – Naš štand je bio izuzetno dobro posećen, a ogromno interesovanje bilo je za IMT traktore starog dizajna. Nemamo direktnu prodaju i zainteresovane kupce smo uputili na dilere prodaje – kaže direktor prodaje i marketinga u IMT Dragan Galečić.
 • Kompanija AGROTECH se na Sajmu predstavila sa 98 mašina, izloženih na 1.900 kvadratnih metara. – Godišnje prodamo više od hiljadu mašina, po 500 traktora i priključnih mašina – kaže direktor prodaje u kompaniji  Agrotech, Dejan Zorić.  – Poseta Sajmu i našem štandu je bila izuzetno velika i pošto nam je nastup na  Sajmu osnova za prodaju tokom cele godine, zadovoljni smo.
 • Direktor prodaje u kompaniji KITE DOO Vladimir Labus kaže da su prilično zadovoljni, te da je poseta veća i konkretnija nego na prethodnim sajmovima. Prodali smo svih osam sistema za navodnjavanje i time ispunili plan za 2022. godinu. Rasprodali smo i kontingent traktora za jul u avgust, počevši od traktora od 150 KS, koji su prodati prvi dan Sajma, potom i traktori od 175 KS. Prodali smo, takođe, 18 plugova, desetak sejalica tri teška setvospremača, međuredni kultivator – precizirao je Labus. – Retko uspešan Sajam, u poređenju sa poslednjih pet godina.
 • Rasprodali smo gotovo sve izložene mašine, kaže Darko Jaćimović iz kompanije ALMEKS.
 • Kompanija AGROMARKET MACHINERY ističu da interesovanje posetilaca nije bilo nikad veće.

– Veoma smo zadovoljni prodajom mašina svih kategorija.  Sajamski nastup iskoristili smo i za promociju  turskih BAŠAK traktora, čiji smo odnedavno generalni uvoznik. Posetiocima Sajma ponudili smo vaučer od 500 evra popusta za kupovinu priključnih mašina. Tokom  sajma prodali smo i najveću sejalicu izloženu na Sajmu – kaže Marina Ćupurdija iz kompanije AGROMARKET MACHINERY.

 • ITN Grupa: prodato oko 20 mašina, 80 odsto od izloženog. Prvog dana Sajma prodali su i najskuplju poljoprivrednu mašinu – silažni kombajn KRONE X Box model 680 – koji košta 450.000 evra, bez PDV-a.
 • AGROTECH Trešnjevac je na jednom od dva štanda na Sajmu, predstavio rezervne delove za poljomehanizaciju, ali i dronove i sisteme za navigaciju. Najveće interesovanje je bilo za dronove, a dogovoreno je pet demo prikaza dronova kod kupaca u polju.
 • VGP – prodato sve što je izloženo!
 • AUSTRO DIZEL –  prodati kombajni vredni 210.000 evra, 290.000 evra, 190.000 evra i 140.000 evra,  Traktori vredni 51.000 evra i 180.000 evra
 • AGRIMATKOprodate četiri sejalice, dva rasipača sa vagom, jedna prskalica od 3.000l, pet traktora od 26ks, tri traktora od 75ks.

Mašine i opema za prehrambenu industriju

Na štandu Sun&Dun.a.v. zastupnika španske komapnije ULMA, u Hali „Master“, prodate su sve izložene mašine za pakovanje mesnih proizvoda. Cene mašina su od 100.000  do 150.000 evra.  Na štandu nemačkog proizvođača mašina za vakuumsko pakovanje mesa MULTIVAC, razgovaralo se o prodaji mašina na tržištu Srbije i Crne Gore.

Na štandu GA&KO Šabac, prodato je više od 1.000 različitih noževa i satara, a cena je bila od 460 do 4.000 dinara. Na tom štandu bila je izložena oprema za prehrambenu industriju i, kako kažu, razgovarano je s više od 20 predstavnika kompanija iz Makedonije Bosne i Hercegovine i Albanije, zainteresovanih za distribuciju njihovih proizvoda.

Već prvog dana Poljoprivrednog sajma prodat je teretni Land Rover defender,  a sajamska ponuda za ovaj snažan automobil bila je 69.990 evra. Zainteresovanih je bilo više,  a na štandu Land Rovera su za sledeću sedmicu dogovorene i tri test vožnje tog četvorotočkaša.

Na otvorenom prostoru Novosadskog sajma, na štandu Segway, posetioci su pokazali veliko interesovanje za kvadove i skutere, a realizacija obavljenih razgovora očekuje se posle Sajma.

Veoma je bio posećen i štand SIGMA PROMET, na kojem ističu da izložene proizvode nisu prodavali, ali je obavljeno više od 20 sastanaka sa potencijalnim poslovnim partnerima zainteresovanim za prodaju njihovih proizvoda u našoj zemlji, ali i u inostranstvu. To je i bio cilj njihovog nastupa, a očekuju da će poslovni dogovori biti realizovani posle Sajma.

Štand PANNON SOLAR KANJIŽA, koji je na Sajmu predstavio solarne panele, posetili su predstavnici desetak velikih industrijskih kompanija zainteresovanih za postavljanje solarnih panela, s kojima će se razgovori nastaviti posle Sajma. Za postavljanje solarnih panela na krovovima kuća vladalo je veliko interesovanje, a za kuću površine oko 100 kvadratnih metara ulaganje iznosi oko 5.500 evra.

Svemu ovome dodajemo da je na štandu Original Srbija, prodato više od 500 kilograms pirotskog sira, a samo mladog kačkavalja 100 kilograma.

Korka do veka!

Pored već omiljenih segmenata, ove godine bila je, organizovana i Izložba „Korak do veka“ koju su činile tri postavke – Iz zbirke poljoprivrednih mašina i Izložba kukuruza (Muzejski kompleks Kulpin – Muzej Vojvodine)i Pokretačka industrija XX veka (Muzej Žeravica) – kao svojevrstan uvod u narednu, 2023. godinu, kada će Novosadski sajam obeležiti 100 godina postojanja i održati devedeseti Poljoprivredni sajam. “Muzejsku“ halu Novosadskog sajma dnevno je obilazilo više stotina posetilaca, među njima i deca koja su učestvovala u radionicama. Dogovorene su i grupne posete muzejima nakon Sajma, a bilo je i posetilaca koji su ponudili svoje, skoro 100 godina stare poljoprivredne mašine, pa je dogovoren  i otkup.

Izložba stoke

Na Nacionalnoj izložbi stoke bila su izložena najbolja grla domaćeg uzgoja, a najviše interesovanja, pa i promene vlasnika, bilo je u sektoru govedarstva.

 • Tako je od 154 izloženih goveda prodato 35 – jedan izlagač je deset grla prodao za 35.000 evra; Kasnije je od preostalih 144 prodato još 35 grla za više hilada evra. Jedan od izlagača je prodao tri junice za 7.900 evra; ostali ne govore cene, a većina izlagača je ugovorila prodaju sa farme.
 • Bik Veliša, najveći i najteži bik sajma nije prodat, a kako kažu nije ni bilo ponuda. Udruženje proizvođača goveda je najavilo veliku prodaju od 500 grla kupcu iz Srbije.
 • Uzgajivači ovaca izložili su 519 grla, a prodato ih dvadesetak po ceni od 250 evra pa i do 600 evra.
 • Koze – 29 izloženih grla – nisu bile na prodaju, samo su ih izlagali
 • Konji – od 85 grla, prodato jedno za 14.000 evra

Jednoglasnom odlukom članova stručne komisije Sajma, zvanje apsolutnog lidera kvaliteta 89.  međunarodnog  poljoprivrednog  sajma  u  Novom  Sadu,  ponela  je  kompanija PATENT CO DOO, Mišićevo – za najviše korporativne standarde kvaliteta. Nagrada „Petar Davidović“ je uručena Đorđu Simoviću, novinaru Radio Novog Sada – RTV.

Na Sajmu su  izvučeni kuponi sa imenima srećnih dobitnika u Poklon-igri poljo Sajma, koji su i uručeni.

Prskalicu BADILI, firme MBV, dobio je Tibor Kekezović iz Sombora.

Rasipač HMS-A, dar Agropanonke je dobila Sabina Unji iz Novog Sada.

Prikolicu PALAZOGLU, poklon firme MBV, dobio je Korneliu Idvorjan iz Glogonja.

Traktor JOHN DEERE 5045, dar firme KITE DOO, dobio je Milenko Jovicin, Ravno selo.

Traktor BELARUS 82,1, dar Agropanonke, dobio je Mirko Vasiljević iz Futoga.

Za Sajam je bilo akreditovano oko 600 novinara iz Srbije, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Slovenije, Turske, Mađarske i Austrije. (B. Gulan)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *