MESNE PRERADJEVINE U SRBIJI

Vest da je Srbija zabranila uvoz najlošijih kateogrija mesa od 01. januara ove godine bi trebala značiti da će tradicionalno dikutabilni kvalitet mesa i mesnih preradjevina u Srbiji biti malo bolji. Nema garancije ali ima očekivanja. Naime, ostaci i otpaci od mesa kao i mehanički otkošćeno meso se u najvećoj meri koristi za proizvodnju preradjevina pre svega parizera, viršli, pašteta, kobasica i sl. Već davno je u javnosti prisutna činjenica da su veliki prozvodjači mesa i preradjevina takodje i veliki uvoznici kao i da uvezeno smrznuto meso koriste kao jednu od sirovina za proizvdonju mesnih preradjevina. U narednim tabelama je prikazan uvoz mesa ali samo onih najlošijih kategorija ili pak mehnaički otkošćeno kao osnovne sirovina u preradjevinama. Naglasak je na dve vrste mesa, pilećeg i svinjskog kao dominatnim kategorijamma mesa. Analizran je period prethodnih dvanaest meseci od oktorbra 2014 do septembra 2015 godine.

 

Uvoz ostataka i otpadaka od pilećeg mesa u kilogramima na mesečnom nivou

 

Samo u prethodnih godinu dana u Srbiju je uvozeno 4,95 miliona kilograma pilećih otpadaka.

 

Cena uvoza po kilogramu

 

Cena uvoza ovih kategorija mesa ako se tako mogu nazvati je od 0,4 do 0,6 evra po kilograamu u proseku ili oko 60 dinara. Nije teštko zaključiti kakve ekstraprofite ostvaruju preradjivači mesa.

 

Svnjisko meso

U kategoriji svinjskog mesa su dati podaci prvo o ukupnom uvozu svij kategorija da bi se fokus stavio na uvoz najlošijih kategorija mesa iz razloga što ove vrste mesa imaju gotovo 99% učešća u ukupnom uvozu svinjskog mesa u prethodnih dvanaest meseci

 

Od ukupnog uvoza svinskog mesa gotovo stopprocentni je uvoz ostalog svinjskog mesa.

Glavne kateorije uvoznog svinjskog mesa su potrbušine, masno tkivo, bubrežnjaci, mehanički otkošćeno isl. Ukupno je uvozeno za godinu dana ostataka ili otpadaka od mesa  14,6 miliona kilograma. De facto svaki stanovnik Srbije je od uvezenog mesnog otpada iz sveta pojeo oko 3 kilograma kroz preradjevine, roštilj, kobasice  i sl.

 

Zemlje iz kojih Srbija uvozi ove vrste mesa su Španija, Madjarska, Nemačka i Francuska u preko 90%.

Kada se pogledaju podaci uporedne analize, vidi se da je cena uvoza oko 1,6-1,7 eura po kilogramu, izuzev Španije gde je cena 1,9 eura  pre svega zbog transprotnih troškova. Sve zemlje su članice EU tako da nema carinskog opterećenja.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *