1981-2009 broj stanovnika i radnika

Interesovao me je odnos broja stanovnika i broja radnika u industriji i rudarstvu po opštinama kako bih potvrdio intuitivnu hipotezu da broj stanovnika raste ili se smanjuje u skladu sa brojem proizvodnih radnih mesta.

 

Prilažem podatke po okruzima i opštinama. Hipotezu nisam potvrdio jer postoji pozitivna, ali veoma slaba veza između poređenih podataka (0,15-0,2). To znači da su kretanja stanovništva odredili drugi faktori poput:

 

–         Migracije Srba sa Kosova i Metohije u Centralnu Srbiju, nezavisno od ekonomskih kretanja u njoj;

–         Rast broja administrativnih i uslužnih radnih mesta u većim gradovima i različita dinamika u manjim opštinama;

–         Priliv izbeglica i njihovo sticanje državljanstva Srbije u prethodnih 18 godina (koncentrisano u Vojvodini, Novom Sadu i mnogo manje u Centralnoj Srbiji);

 

Iz tabele o kretanju broja stanovnika i industrijskih radnika po okruzima vidi se da su rast broja stanovnika, pri ukupnom smanjivanju za 4,9%, imali Novi Sad, Beograd, Sremski i Raški okrug. Broj industrijskih radnika smanjen je za 48%, pri čemu su najveće smanjenje imali Jablanički (69,4%), Toplički (66,7%) i Zaječarski (65,4%) okrug. Pošto su ovo i najsiromašniji okruzi očigledno je da je oporavak nakon 2000. godine baziran na rastu uslužnog sektora povećao regionalne razlike u nivou razvijenosti. Najmanji pad broja industrijskih radnika imao je Braničevski okrug (10,3%) koje je istovremeno bio i okrug sa najvećim relativnim smanjenjem broja stanovnika.

 

 

U periodu posmatranja 29 opština imalo je rast broja stanovnika, u tome 8 Beogradskih. Broj industrijskih radnika povećan je u 18 opština. U 69 opština broj industrijskih radnika je više nego prepolovljen dok je u 9 smanjen za više od tri četvrtine.

 

Dok sam ukucavao podatke iz 1981. godine neprestano mi je kroz glavu prolazila definicija “Srbija izvan AP”. Nisam rođen “u” već “izvan” nečega.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *