Home » 0 Miroslav Zdravković, 2 Crna Gora, 3 Turizam » Albanska Crna Gora ili drumovi će poželeti Srba

Albanska Crna Gora ili drumovi će poželeti Srba

Према подацима Управе за статистику у новембру је регистровано 80,5 хиљада ноћења странаца у колективном смештају што је за 35,9% више него у истом месецу 2018. Домаћих је било 23 хиљада и повећање је за 4,3%.

Међу овим страним ноћењима из Србије је било 7.370 а из Албаније 7.318, из Русије је било 5.412 а са Косова и Метохије 1.923. Из Србије је смањен број, у односу на новембар 2018, за 7,9% а из Албаније је повећан за 23,8%. Из Русије је раст био за 25% а са Косова и Метохије за само 10,7%.

Ноћења Албанаца са КиМ и из Албаније је све више и они Црну Гору доживљавају као своју другу домовину, или трећу, уколико су се иселили у Швајцарску, Италију, Аустрију или Немачку.

Срба је све мање, а Црну Гору као пожељну дестинацију највише воле старлете и остали телевизијски полусвет јер их је тамо лакше наћи и усликати него у Грчкој. Руска путовања зависе од цене нафте и гаса, па овако могу да у једној сезони порасту, а да се већ у идућој стрмоглаве.

Мада је у кумулативу, за 11 месеци број ноћења из Русије (632,4) и Србије (519,6) много већи него из Косова и Метохије (83,5) и Албаније (72,2), ово је још увек последица већег броја долазака Срба и Руса у летњим месецима, док су код Албанаца са обе територије она много више пословне природе.

У јануару 2018. збирни број ноћења Срба и Руса био је за 0,7% већи од Албанаца са КиМ и из Албаније (претпоставићемо да са Косова и Метохије највећим делом долазе Албанци, тј.Шиптари), али је већ у јануару 2019. њих било мање за 1,8%. У новембру 2018 Срба и Руса било је више за 61,3% а у новембру 2019. више за 38,3%.

Текући протести против Ђукановићеве пљачке имовине СПЦ су добар путоказ у које делове Црне Горе вреди отићи, а које по могућству избегавати.

Из перспективе будућег смањивања одлазака из Србије у Црну Гору изградња ауто пута од Ужица ка Бродареву је бесмислено разбацивање новцем, што је случај и са ауто путем од Подгорице ка Колашину, уколико се настави ка Бродареву уместо да скрене ка Косову и Метохији. И ауто пут Ниш – Приштина је такође у искључивом интересу шиптарске експанзије, или имплозије (да што брже напусте Косово и Метохију).

Али, одох ја предалеко. Срба и Руса ће бити све мање у Црној Гори, а Албанаца све више, што је била и мотивација за овај текстић.

 

Jedan komentar na Albanska Crna Gora ili drumovi će poželeti Srba

  1. [...] Извор: Макроекономија [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>