Apsurdistan

Годинама ме ни један филм није одушевио (Патике, марокански пре овог) као француско-немачка копродукција са овим насловом. Молио бих филмофиле да ме упуте на могућност куповине овог филма и то легално. Прва сцена је размишљање младе абсурдистанке док са вољеним младићем одлази да оно учини први пут и слуша глас баке, да ако је он прави, и ако је воли, имаће осећај као да лети. Ставља јој вољени мараму преко очију и пење је на ракету и припаљује фитиљ. Можда ме је слична прва сцена, где се бата Радашин буди у селу Петловцу, уз диван црвкут птица, и журно одлази на Мораву „купила“ да одгледам серијал до краја и скоро сваку сцену.

Апсурдистан је изоловано село ником потребно приликом распада СССР-а, са 14 одраслих породица, са баком и њих двоје младих. Жене су поделиле послове док мушкарци седе у кафани цео дан. Када падне ноћ, жене сперу зној и чекају мужеве који након напорног дана журе да докажу стари љубавнички мит. Проблем настаје са недостатком воде. Нема прања, нема сиротињске забаве и настаје жесток конфликт полова. Од мене довољно, а ко није гледао, а интересује га филм молим да ми јави како да на легалан начин дођем у посед једног примерка.

Србија је препуна апсурда, иначе у њој не би било потенцијала да се роде Радоје Домановић или Бранислав Нушић. Мислим се нешто, можда би и ми могли, по угледу на овај филм, да испаљујемо наше жене у даљину (уместо у висину), након што роде по два детета. Проблем би само настао ко би се бавио економијом. Деца би се снашла.

Мотив за овај текстић ми је било погрешно запажање да у једном селу у општини Димитровград живи 10 мушкараца и једна жена. Када сам формирао базу није ми се појавио ни један тако екстреман показатељ у погледу неравнотежа, али ме је макар мотивисао да се позабавим и овим апсурдом. Сва села у Србији би се могла квалификовати за Апсурдистан, а не само заселак Петловац код Трстеника. Али, биће овде још статистика насеља у Србији по извесним параметрима и потенцијалима да снажно полетимо, пардон кренемо, у светлу будућност.

Шта нам кажу подаци?

У 2.459 насеља у време пописа је било више мушкараца од жена. У њима је живело 720.203 мушкараца и 684.054 жена.

Имамо и 12 једнополних насеља у чему су женска само два (Јаворје у Власотинцу и Милојковац у Пироту), а мушких је десет те их нећемо набрајати, већ их прилажемо у сличици уз насеља где је релативно највише мушкараца у односу на
жене.

Хармонија супротности или стабилан рововски рат, зависно од угла посматрања, влада у 175 насеља у којима је живело по 27.129 мушкараца и жена.

Већи број жена од мушкараца био је у 1961 насељу, где је живело 2.808.357 мушкараца и 3.039.719 жена.

Да жена има више зато што дуже живе то зна и разуме и мој осмогодишњи син, без да је читао књиге, користећи се одокативном анализом. Тата, женске се испразне а ми мушки трпимо у себи па краће живимо, његове су речи, а има још пуно година да прође док му у руке доспе „Пол и карактер“.

Прилажем списак по 100 насеља са релативно највише мушкараца и још 100 са женском већином уз 12 једнополних насеља. Ради се већином о остарелим селима где се чека да умре последњи, а тај наслов ми се врти недељама у глави „Ко ће да закопа последњег?“, а при дну листе је пуно српских села у општини Нови Пазар где се чека да умре последња бака па да нестане сећање да је икада постојало.

Погледаћу филм поново. Да размислим да ли је Апсурд већи у Србији уживо, или у том филму.

2 komentara

 1. Apsurd je graditi Beograd na vodi u gradu koji lezi na dve reke a ne obezbediti vodu,put i bilo sta sto bi pomoglo da za deset godina ovih 200 sela ne izumru.

  U stvari nije to apsurd ,to je prvoklasni idiotizam i svako ko to uradi glup je kao budak.

 2. Nisi primetio da u njemu igra Vlasta Velisavljevic…
  On je onaj sto sedi u kolicima.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Absurdistan_(film)
  Ima i jedna nasa glumica u tom filmu, Suzana Petricevic.
  Inace, ovako se zove i album Dubioze kolektiv.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *