Beograd, Novi Sad i Niš u Evropi: broj stanovnika i BDP per capita

Низак ранг Београда према БДП-у, на 180. месту метрополских подручја у Европи, који ме је изненадио (очекивао сам око стотог места) мотивисао ме је да додатно утврдим место Београда у Европи (без података за Швајцарску, Албанију, БиХ…) према броју становника и БДП-у по становнику.

Београд је на 39. месту по броју становника, упоредив са метрополским подручјима Порта и Софије (додавањем Панчева напредовао би за једно место). Нови Сад је на 237. а Ниш на 267. месту. Овај ранг Београда ми је интуитивно створио очекивање око 100. места, кад се коригује наниже за ниво развијености.

Међутим, када се БДП подели са бројем становника долазимо до индикатора развијености где је Нови Сад на 258. месту испред Београда на 259. и само је 13 метрополских подручја, укључујући Ниш на претпоследњем месту мање развијено. Нижи степен развијености од Београда имају Сплит у Хрватској, два метро подручја у Пољској, и по три у Мађарској, Бугарској и Румунији.

Неметрополски део Србије је најнеразвијенији у Европи (не рачунајући БиХ и Албанију) и Бугарска има 19% виши БДП по становнику ван метро подручја.

Ово су подаци о БДП-у и БДП-у по становнику према текућим курсевима валута. Кориговано за куповну моћ валута Београд би напредовао за неколико десетина места, како по БДП-у тако и по БДП-у по становнику.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *