Beograd, Novi Sad, Niš i ostatak Srbije u odnosu na druge evropske metropole prema vrednosti BDP-a u tekućim evrima

Вредност БДП-а наших метро подручја била би већа уколико би се кориговала са куповну снагу валута, али то би онда требало урадити и за све европске метрополе и неметрополска подручја. Овако само желимо да видимо где је Београд (за Нови Сад и Ниш и не треба излиставати податке, сигурно су на европском дну, без података за Албанију и БиХ).

Подаци за европске метрополе су из 2014, за које Еуростат има прикупљене податке, док је тек за неколико прикупио за 2015. За Србију смо узели податке РЗС-а о регионалном БДП-у за 2016, и податке Министарства финансија за БДП у еврима (34.617 милиона евра).

За Београд је лако утврдити БДП у еврима, јер је учествовао са 39,8% у укупној вредности. За Нови Сад и Ниш већ морамо проценити вредност, и рећи ћемо да је она илустративна, тек да би их излистали.

За Нови Сад смо узели удео у фонду нето зарада у 2016, где је он учествовао тачно са трећином у укупном фонду зарада у Војводини (79 милијарди динара у 239,2 милијарде динара). БДП Војводине био је 9.069 милиона евра, те смо за Нови Сад претпоставили да је 3.023 милиона евра. За Ниш смо узели да има 39,85% од БДП-а Новог Сада, а на основу релативних односа фондова зарада (31,5 према 79 милијарди динара), и дошли смо до 1.204 милиона евра. Остатак Војводине и Централне Србије имају 16.613 милиона евра, као „остатак“ када се од укупног БДП-а одбију ова три града.

На основу података о БДП-у може се урадити много илустративних поређења попут удела главних метропола у БДП-у држава, одступања метропола у односу на просечну развијеност неметрополских подручја итд.

Београд се налази веома ниско на листи, на 180. месту од 272 метрополитска подручја. Имао је незнатно већи БДП од Љубљане (у 2016 је Љубљана вероватно имала већи од Београда). Од блиских метропола најбоље је рангирана Будимпешта на 42. месту, испред Букурешта не 53. Софија је 137. са 18,5 милијарди евра, а Загреб је 143. са 17,7 милијарди евра.

Ниш је убедљиво задњи и предзадњи Бургас имао је за 53,3% већи БДП од њега. Након Бургаса потребно је споменути још три метрополска подручја до Новог Сада на 267. месту.

Остатак Србије имао је већи БДП од неметрополских подручја у Бугарској, Литванији, Латвији, БЈР Македонији, Естонији и Малти.

У односу на Србију 66 метрополских подручја имало је већи БДП, са Севиљом на том последњем, 66. месту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *