Četke i metle: neiskorišćena izvozna šansa Srbije

Извоз четки и метли из Србије износио је 4,9 милиона, у периоду јануар-септембар 2018, и повећан је за 7,6% у односу на исти период 2017. Уколико је остварена иста стопа раста и у последњем тромесечју то је била рекордна годишња вредност извоза четки и метли од природних материјала до сада – око 6,5 милиона евра. Ипак, нема ту разлога за задовољство из више разлога.

Прво, већ 2010 је вредност била већа од 6 милиона евра и од тада се није битно увећала.

Друго, док је од 2006 до 2017 наш извоз повећан за 27,8%, светски извоз је повећан за 32,3% па је удео Србије у укупном светском извозу смањен са 4,3% на 4,2%.

Треће, иако је Србија пети светски извозник са шесте позиције јој прете САД које су у истом периоду повећале извоз за 35,3%.

Извоз четки и метли који вреди 6,5 милиона евра представља готово идентичну додату вредност створену у Србији. Он је упоредив са извозом страних фабрика вредним 65 милиона евра (уколико је удео зарада 10%), или 130 милиона евра (5% трошкови радне снаге). Али, отварање страних фабрика доводи ТВ камере на свечаности тим поводом, а и дају се парице инвеститорима да запосле раднике. Кога се тичу вредне старице из Белог Блата или неког другог Банатског села које вредно раде и не траже субвенције из државног буџета?

У 2017. четке и метле су пласиране у 22 земље а највише у Италију, Немачку и Швајцарску.

Ако је за утеху, а није, јер не ваља се тешити туђим неуспехом, све суседне земље су 2006. имале незнатно мању збирну вредност извоза ових производа од Србије, а у 2017. је Србија имала готово четири пута већу вредност од њих узетих заједно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *