Home » 0 Miroslav Zdravković » Dinamika rađanja u metropolskim područjima i van njih

Dinamika rađanja u metropolskim područjima i van njih

У Београду је 2015. рођено 18.356 беба и он је био на високом 37. месту према овом показатељу. Овај податак ме је прилично изненадио, очекивао сам нижи ранг у односу на број становника (39) али подаци за остатак Србије су ми пружили и образложење.

Још више ме је изненадио податак да је Београд на 21. месту мерено према повећању броја рођених за 16,2%, у 2015. у односу на 2006. годину. Међу метрополским подручјима за која постоје подаци за обе године 128 је повећало број рођених а 129 је смањило. Нови Сад је на високом 56. месту са повећањем броја рођених за 10,2%. Ниш је на другом делу листе, на 213 месту са падом броја рођених за 11,5%.

Образложење за овај ранг Београда и Новог Сада може се наћи у неметрополским подручјима. За разлику од метрополских, где је изједначен број градова са растом и са смањењем броја рођених, већина неметрополских подручја имала је пад броја рођених: 5 је повећало а 21 је смањило број рођених. У Србији је смањење износило 16,4% и већи пад броја имали су Грчка, Данска и Португалија.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>