Dug po zaposlenom VI 2012

Privreda je na kraju juna dugovala 19.366 miliona evra (me), javni dug je iznosio 15.292me, a stanovništvo je dugovalo 5.660me.

Ukupan dug ovih sektora bankama iznosio je 37.973me (indirektne obaveze države su u dugu privrede) i smanjen je za 100me, u odnosu na maj ove godine, dok je povećan za 1.114me u odnosu na jun prošle godine.

U odnosu na jun prošle godine privreda je smanjila dug za 221me, javni dug je povećan 2.005me, a stanovništvo je smanjilo dug za 33 miliona evra.

Broj zaposlenih iznosio je 1.730 hiljada i smanjen je za 19 hiljada u odnosu na jun prošle godine (možda je pad broja zaposlenih veći pošto se u ovoj godini odnose na mart).

Prosečna zarada bila je 365 evra i smanjena je za 18 evra za godinu dana.

Fond isplaćenih zarada iznosio je 632 miliona evra (pretpostavka istih zarada van uzorka RZS kao i u uzorku), i smanjen je za 39 miliona evra.

Dug po zaposlenom privrede bio je u junu 11.194  evra, države 7.484 i stanovništva 3.272 evra. Ukupan broj zarada potrebnih da se isplate svi dugovi iznosio je 60, što znači da bi trebalo svi zaposleni da rade bez nadoknade kako bi se isplatili svi dugovi u narednih 5 godina, i to bez obračunavanja kamate na stanje duga.

12 komentara

 1. Znaci mi smo bakrotirali ali to nije zvanicno objavljeno, ustvari nije jos nikome doprlo do svesti.

  Prava analiza ali i lutrija, bila bi odrediti od sada pa u buducnosti, kada ce se objaviti bankrot…

  Sada ce se pojavi neki baja i kaze odavno ja merkam vas Telekom i EPS ali nisam hteo da se isticem.. Ako hocete ja bi dao jedno 3 miljarde za sve al u tri jednake godisnje rate…pa vi vidite ,dogovorite se…

  Il da stegnemo zube i sacekamo da Evropa klekne pre nas pa i mi u paketu kao kolateral..Sad ce oni …

 2. Htedoh jos pre neki dan da napisem nesto na temu grada Beograda ne bi li MZ-u dao stivo ali sam to smetnuo s’uma..

  Ako sam ja dobro razumeo ono sturo saopstenje o rebalansu budzeta grada Beograda sva je prilika da je isti bankrotirao. Djilas nije ocekivao ovakav izborni razvoj i mislim da je u velikom problemu. To je naravno i ogroman problem za drzavu Srbiju ,to je kamen o vratu finasijskom sistemu Srbije mnogo veci od Agrobanke..

  E sad da li je Agrobanka koska ili je otvoreno pismo Djilasa Tadicu koska kojom se dobija na vremenu ,pitanje je sad…
  Bankrot je bankrot a politika je politika i tesko da bavljenje istom moze da popegla ovo prvo..

  MZ gvirni malo u te brojke ,cini mi se da se ta prica gura pod tepih..

  Ako se propada nek bar to bude transprentno i elegantno…

 3. Dug, po kom zaposlenom? Po onom koji ce taj dug da vraca ili …?

 4. Prosečna zarada bila je 365 evra i smanjena je za 18 evra za godinu dana.
  Prosecna zarada u privredi koja nije na drzavnim jaslama ili nije u vezi sa drzavnim jaslama tesko da prelazi 250 evra.
  Necemo valjda racunati zaposlene u Boru i Sartidu, kada su to drzavne firme.

 5. Bas se sekiraju za dug zaposleni u EPS-u, Parking servisu i slicno… Gradonacelnik i savet donesu odluku, podignu cene i plate i stvar resena. Isto vazi i za prosvetne i zdravstvene radnike. Sva ta bratija se nece sekirati sve dok vlast ima odakle da pozajmi novac. Vazno je da drzava jos uvek moze da zajmi, a to sto privreda ne postoji i sto radnici nemaju da jedu, to nikoga ne zanima. Za njih imaju strasan plan – hleb nece poskupeti. Parking moze da poskupi, javni prevoz moze da poskupi, voda moze da poskupi, ondosenje smeca moze da poskupi, a hleb ne moze. Doduse, da postoji drzavno preduzece koje pravi hleb, naslo bi se i za to resenje. Hlebu bi ostal ista cena, a dodalo bi se iz budzeta…

 6. Naravno, ali ja shvatih da grad ima samo za kamatu, glavnice duga u iznosu od nekoliko destina mil. evra nema…Oce mu skadar na Adi dodje glave…Mnogo mi tu nesto fali ili novinari ne znaju igru brojke i slova…

  Hvala MZ,sluzimo narodu…

 7. Prošao kroz budžet, još da napišem tekst. Naprotiv, veća tekuća potrošnja, veći deficit (zaduživanje) i manje investicije.

 8. Nisam siguran da se slazem sa Gospodinom Darkom, da smo bankrotirali. Interesantnije od velicine duga bilo bi pokusati saznati ponder za rocnost i kamatu, pa tek onda mozemo kalkulisati sa stvarnim razmerama katastrofe. Ukoliko je ponder duga dugorocan ( 20 , 30 godina) onda to i nije tako strano, pod uslovom da kamata ne prelazi 4-5 posto najvise u svakom drugom slucaju to je namanje ogromna kocnica za razvoj ako ne i „mrtvacki sanduk“.

  • Boki!

   Ja to odokativno, ali prosle godine smo prodali euro obveznice: rok 10 godina, kamata 7,25% (ako se dobro secam).

   Kratkorocne hartije trezora idu od 6% za eure, do cak 16% ZA DINARE ( ROK DO 3 GODINE).

   Privreda i gradjani su se sigurno zaduzili pod losijim uslovima od drzave (osim stambenih kredita koje drzava subvencionise i garantuje).

   Mi jesmo bankrot, samo je pitanje (u mesecima) kada cemo postati i nesolventni.

 9. Da to je sustina…deficit je u stvari godisnja rata..E sad to sto niko nece da reze buzdet to je politika.. Svi se igraju stelovanja budzeta ali niko se nicega ne odrice a to je igra na kratak rok.
  Srbija nema sada par milijardi koliko je ceka za vracanje prve transe i verovatno ce ici na nekakav reprogram sto je fakticki bankrot.
  Ako sam dobro razumeo, zamrseno i kao kisa oko Kragujevca objasnjenje deficita grada, radi se zapravo o istom o pozajmici za vracanje pozajmice…Put za pakao..

 10. Slucajno sam od prijatelja dobio veoma interesantan link. Mislim da se odlicno uklapa u ovu temu i da bi ga trebalo trajno postaviti na ovaj sajt. Takodje vecina politicara morala bi procitati ovaj strip pre nego sedne u poslanicku a kamoli ministarsku stolicu.
  http://www.takelifeback.com/hegawid/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *