Ekonomska integracija Srbije i Bosne i Hercegovine

Prema podacima iz Saopštenja Statistika robne razmene BiH s inozemstvom broj 10, Agencije za Statistiku Bosne i Hercegovine u oktobru je izvoz BiH vredeo 361,2 miliona evra i povećan je za 2,2%, a uvoz je vredeo 728,4 miliona evra i smanjen je za 3,8% u odnosu na oktobar 2012. godine.

Ne računajući korekcije preliminarnih podataka (za oktobar 2012 godine), ukupna vrednost robne razmene BiH sa Srbijom u oktobru bila je 119 miliona evra, sa Hrvatskom 131,1 miliona evra, a sa Slovenijom 66,7 miliona evra. U odnosu na razmenu BiH
sa Hrvatskom u oktobru je razmena sa Srbijom bila na nivou od 90,7% što je rekordno visok relativan nivo razmene, jer je u oktobru 2012 godine razmena sa Srbijom činila samo 64,8% vrednosti razmene BiH i Hrvatske. Na osnovu ovih podataka možemo očekivati da će u narednim mesecima Srbija postati relativno značajniji partner Bosni i Hercegovini od Hrvatske, a što nije bio slučaj od raspada SFRJ. To će biti posledica blagog rasta razmene sa Srbijom, sa jedne strane, i smanjenja razmene između Hrvatske i BiH, sa druge strane.

U oktobru je izvoz BiH u Hrvatsku iznosio 45,6 miliona evra i smanjen je za 8,3%, dok je izvoz u Srbiju iznosio 38,5 miliona evra i povećan je za 21,5%, u odnosu na oktobar 2012 godine. Uvoz BiH iz Hrvatske bio je 85,6 miliona evra i smanjen je za 19,4%, dok je uvoz iz Srbije bio 80,4 miliona evra i povećan je za 16,2%. Dakle, nije samo povećana razmena sa Srbijom, već je i smanjena sa Hrvatskom, što je smanjilo relativnu razliku u značaju Hrvatske i Srbije za trgovinu Bosne i Hercegovine.

Apsolutni rekordi u vrednosti robne razmene BiH sa Srbijom i Hrvatskom nisu premašeni, jer su oni postignuti dosta davno, i od izbijanja svetske krize došlo je do velikog smanjenja vrednosti trgovine. I dok su rekordne mesečne vrednosti izvoza novijeg datuma, u Hrvatsku iz juna 2013 godine (65,4 miliona evra), a u Srbiju iz septembra 2011 (51,5 miliona evra), rekordna nominalna vrednost uvoza iz Hrvatske datira iz jula 2008 (164,5 miliona), a iz Srbije iz oktobra 2008 (90,7 miliona), kada su evidentirane i rekordne vrednosti ukupne razmene BiH sa ovim zemljama (219,5 i 130,4 miliona evra, respektivno).

U oktobru je udeo Srbije u izvozu BiH bio 10,7%, a u uvozu 10,9%. Ovo je bio treći mesec uzastopno sa udelom Srbije većim od 10% kod izvoza i uvoza. Prethodio mu je period od 14 meseci kada su i izvoz i uvoz učestvovali sa manje od 10% u trgovini Bosne i Hercegovine, od juna 2012 do jula 2013 godine, i ovako nizak udeo Srbije u razmeni BiH nikada ranije nije evidentiran.

Rekordne vrednosti izvoza u Srbiju (18,8%) i uvoza iz Srbije (13,2%) evidentirane su u decembru 2008 godine, kada se događao slom robne razmene, ne samo između BiH i Srbije, već uopšte u svetu.

Vrednosti izvoza BiH u Srbiju i uvoza iz nje su još uvek relativno daleko od dostignutih rekordnih vrednosti, što znači da je moguć njihov rast, kao i rast relativnog značaja međusobne razmene.

Bosnu i Hercegovinu karakteriše dualna trgovina: Federacije BiH sa Hrvatskom i Republike Srpske sa Srbijom. Tačnije, karakterišu ih ogromni deficiti na ove dve relacije. Međutim, normalizacija ekonomskih, političkih i drugih odnosa polako utiče na veće okretanje Republike Srpske Hrvatskoj i Federacije BiH Srbiji, tako da se kroz dalju ekonomsku integraciju može očekivati oporavak svih uključenih strana.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *