Еманципација жена, пушење и раст становништва

Да би се видела очигледна веза између женског пушења цигарета и раста становништва довољно је упоредити две слике:

https://www.populationpyramid.net/
https://www.populationpyramid.net/

Очигледно је да подручја у Африци и Азији која имају најбржи раст становништва имају и најмањи удео жена које пуше.

Ужасавам се и осећам се мучно када видим НВО плаћене на промовишу права жена, указујући на њихову угроженост у задртом, традиционалном српском друштву. Имамо и аутошовиниста који то уживају да чине и без новца.

Да треба указивати на угрожена права и слабости жена није спорно, то се мора чинити. Спорно је повезивање њиховог лошег положаја са традиционалним друштвом.

Србија није традиционално, патријархално, друштво од средине 50-тих година прошлог века када је извршена велика сеоба из сеоских подручја у индустријске центре. Отваране су, плански, текстилне фабрике да би се запослиле жене, а у њима су измишљене „пуш паузе“ па су жене које не пуше схватиле да оне друге имају више пауза од њих, па је тако и женско пушење постало масовна појава.

Дакле, тврдим да су жене у Србији међу највише еманципованим женама у свету, ослобођене окова религије, морала, свега што их потчињава и подређује мушкарцима.  

Ако бисмо узели као индикатор еманципације однос њиховог удела према уделу пушача код мушкараца добијамо резултат из приложене табеле.

Однос мушкараца према женама који пуше
1Sweden0,98
2Norway1,01
3Austria1,02
4Ireland1,02
5Denmark1,07
6United Kingdom1,08
7Netherlands1,10
8Serbia1,10
9Chile1,11
10Iceland1,13
Израчунато на основу https://www.populationpyramid.net/

Шведска је у 2015. била једина земља у свету у којој су жене више пушиле од мушкараца. Следе Норвешка, Аустрија, Ирска, Данска, УК и Холандија. Да ли је ово списак земаља са највећим женским правима? Мислим да јесте. Србија дели седмо место са Холандијом у овом показатељу, Енглези незнатно мање релативно пуше у односу на Србе, и у заједничком односу према женама (показатељ додати у посту о сличностима Срба са Енглезима).

И ако су нам жене најслободније да пуше, да пију, у чему је то Србија, за НВО и аутошовинисте, затуцано и заостало друштво?

Српкиње су вицешампионке у свету према уделу оних које пуше. То је чинило 39,7% одраслих жена и само су Кирибати имали већи удео – 40,9%.

Када се израчуна просек за мушкарце и жене, под претпоставком њиховог истог броја, долазимо на треће место у свету према уделу пушача, након Кирибата и Грчке, а испред Русије. Ово није ни мало добар показатељ.

Незгодну последицу еманципације представља ниска стопа фертилитета у западном и развијеном свету. Ми нисмо ни западни, ни развијени, али нам жене јесу еманциповане.

Када се ставе у однос удели пушача и раста становништва долазимо до негативне, али слабе, корелације ове две појаве: што је већи удео пушача, мањи је раст становништва. За мушкарце је он -0,201, за жене већ значајнијих -0,478, у просеку је -0,421. Ипак, није довољно висок и може да објасни тек једну четвртину од раста становништва као последице забрањеног приступа женама да пуше цигарете. Ова негативна корелација би била много значајнија да постоје подаци за 69 земаља о уделу пушача и пушачица, јер се ради о земљама са изузетно високим растом становништва и вероватно ниским уделом жена које пуше. Изузетке могу да представљају Црна Гора и С. Македонија међу њима.

Постоји позитивна, али веома слаба (+0,228) корелација између раста становништва и раста односа удела мушкараца према женама које пуше. Додавање ових 69 земаља би повећало позитивну корелацију.

https://www.populationpyramid.net/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *