Jagodina: investicioni (vice)šampion

Драган Марковић Палма (и Олимпијац) је природни геније. Шта човек замисли, то и спроведе. Ако је стално на коктелима у Београду, он организује коктел за своје суграђане да и они виде на какве га муке у Београду стављају. Јагодинско излетиште Поток са свим садржајима око њега је за титулу доктора економске географије зарађену у пракси.

Јагодина је у 2016. години имала највећу вредност инвестиција у прерађивачкој индустрији након Новог Сада. Када коригујемо за број становника, Јагодина се опет налази на другом месту, али иза оближњег Лапова!

Јагодина је у 2016. години имала укупно 8,8 милијарди динара инвестиција у основне фондове прерађивачке индустрије и оставила је иза себе Суботицу, Крагујевац, београдску Палилулу… У односу на Ниш, имала је скоро пет пута већу вредност инвестиција.

По становнику је у ову делатност уложено преко хиљаду евра (124,6 хиљада динара) док је у целој Србији само 8 општина (укључујући Јагодину) имало преко 500 евра по становнику. Јагодина је учествовала са тачно 1% у укупном становништву Србије (без КиМ), али је у инвестицијама у прерађивачкој индустрији њен удео био 6,3%.

Статистика инвестиција по општинама и делатностима би требало да буде један од најважнијих х материјала за економске аналитичаре. Из њега би могло свашта да се очита, али и искористи приликом доношења мера економске политике. На пример, удео Београда у инвестицијама по делатностима, или попис општина сирочића које сем јавних инвестиција у државну управу, здравство и образовање других инвестиција и немају. Или, у колико општина у Србији ни динар није уложен у пољопривреду јер нема ни једног предузећа у овој делатности? Тужно је видети да све општине у Поморављу, али и свуда по Србији немају ни динара уложеног у овој области.

И тако, свашта се може видети из ових података.

На нама је да сачекамо када ће ДМПО најавити да ће Јагодина постати шампион у производњи космичких летелица и, ако Бог да здравља, да реализацију тог пројекта испратимо.

3 komentara

 1. Све је то у реду, статистички подаци су неумољиви али њихова интерпретација може довести на погрешне закључке.

  Да Драган није близак власти и да нема функције и странку која је у партнерству са добро познатом, од свега овога ништа не би било.
  Такође, за похвалу и свако уважавање би било да извори свих тих инвестиција годинама уназад немају порекло у иностраном капиталу. Да су они неким случајем резултат оснаживања домаћих малих и средњих предузећа, предузетника, прерађивача и произвођача па и некако, то би био прави напредак и развој. Изузетак се може узети најављено премештање фабрике летелица из Краљева али то је реципроцитет у коме ће Јагодина добити а Краљево изгубити тако да је на макро нивоу ситуација непромењена.
  Све док се политичари буду хвалили инвестицијама које су васколико свеприсутне и великодушно подржаване последњих година, дугорочно посматрано привреди Србије и њеним грађанима сигурно неће бити боље. Можда и хоће, али краткорочно и привидно док се не суоче са првим проблемима које такав економски развој са собом носи.
  До тада, Јагодина ће се хвалити навлакама за седишта, лепљивим тракама и слично. Нема развоја и просперитета, само мизерна плата без могућности било каквог права радника.
  Право питање је шта ће се десити када страни инвеститор утврди да му је исплативије да своју фабрику отвори у рецимо Нигерији? Где ће онда сви ти муком запослени људи? Али добро, ако се то и догоди и неким случајем српски народ схвати да је вреднији од роба капитала онда ће већ ови наши овековечени политичари употребити своју штампу и тв да представе то не као проблем, већ као успех за будућност.
  Место величине Јагодине које се радује иностраном капиталу и привременим радним местима која су благо речено ужасна је за сваку осуду.
  То могу само политичари јер сагледавају свој и живот државе од мандата до мандата. Ко није свет видео очима политичара увек ће бити у заблуди.
  Али добро, нека Драган само гура и навлачи у Јагодину колико може али нека пусти инострану шушку а окрене се домицилним правним лицима. Тек онда се може хвалити Јагодина, у супротном се поистовећује са привредно и капитално окупираним југоистоком Србије.
  То ће бити оно право, а све остало је, ма колико био задовољан неки новопечени радник из неког села или брда, само једна политичка игранка у којој су радници губитници а они који пресецају врпце добитници. Први ће схватити да су губитници за коју годину, а ови други већ знају да искористе своју предност на најбољи могући начин.
  Без подршке домаћим привредницима исти постају леш у макро оквирима а инострани капитал лешинар над ресурсима јефтине радне снаге.
  Е када се то у Јагодини промени и када се Драган буде зе то залагао онда ћу исто место посматрати као успешну и домаћински вођену општину.
  До тада Драгане, чупај из буџета колико може али бар се усресреди на правилан и економски оправдан модел развоја а не на погубну политику иностраних улагача и радних места за понижавајућу плату. Само што новац за то нећеш добити.
  Знам да не чита човек ово, али ми је више мука од хвалоспева нечему што је погубно за општину, државу, економију и народ у целини јер све је више бити оних који се уздају у личност а не у систем и државу, нажалост.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *