Криминал је урбани феномен: број пљачки у 2010. по земљама и регионима

Арчибалд Рајс је написао познату књигу „Чујте Срби“, као упозорење на будућност која се након његове књиге заиста и догодила. Читајући његову књигу након проучавања порекла становништва сматрао сам да је Рајс описао негативне последице урбанизације: био је задивљен племенитошћу српског сељака а у Београду је (после Великог рата) могао да види и осети поквареност „интелигенције“ и грађанског друштва.

Ако изузмемо два села поред Котора и данас се сеоско становништво у Црној Гори, Србији и свуда у Европи може сматрати много моралнијим од становништва по градовима и мегалополисима. С обзиром на то да имамо један од највећих удела сеоског становништва у укупном (након Албаније и Румуније) у Европи, тако би могли и да поставимо тврдњу да нам је становништво морално на много вишем нивоу од великом већином урбанизованих држава Западне Европе.

У Евростатовој бази података о криминалу на нивоу региона и држава постоје подаци о убиствима, пљачкама, крађи аутомобила и мотора и нападима на приватне поседе. Овде је приложена табела о пљачкама. Претпостављам да застарелост података није у вези са Маракешким споразумом (линк) јер је он доста касније потписан.

Црна Гора јесте мала, али је часна и поштена, рекли би некада давно. А ови подаци о броју пљачки то и потврђују. Не садрже пљачке које изврше држављани Црне Горе у Београду, али претпоставићемо да су они много више укључени у профитабилније операције од обичних пљачки.

Дакле, мотив за ову цртицу је податак да је на ширем подручју Париза (Île de France) регистровано више пљачки него у целој Немачкој или Италији! Париз као уже подручје био је упоредив са Пољском или Португалијом, што је ипак примеренији однос. На ширем подручју је било 6,67 пута више пљачки него на целој територији Турске. Сад, када би још могли да дознамо национални састав пљачкаша у Француској, можда би схватили магнетску привлачност великих метропола за људе жељне брзе и лаке зараде и без моралних ограничења.

Барцелона и Мадрид су испред Париза по броју регистрованих пљачки, али они су шире обухваћена подручја од најстрожег центра Париза.

Али, мене је интересовала Црна Гора, када већ нема података за Србију. Са 137 пљачки (претпоставићу око 100 у Подгорици) Црна Гора је светла тачка у Европи: часна и поштена!

Ови подаци не укључују крупну, државну, корупцију, заплене тона кокаина по белом свету, а где су ухапшени грађани Црне Горе (али и Србије и осталих братских народа).

Подаци могу да садрже различиту дефиницију пљачки, на пример, да је то у Француској и отета оловка, а да је у Турској велика вредност опљачкане имовине.

Evrostat

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *