Krivi smo mi: 45+29?

На Путиндан пре 74 година рођена ми је мајка Љиљана. Деда је ратовао под  „Јорган планином“ а „његови“ су га ранили у Словенији код Зиданог моста, и последица рањавања био је бол у леђима до смрти 1991. Живео је 46 година као најсиромашнији у селу, а био је најобразованији.

Почео сам да читам трећу књигу „Година које су појели скакавци“, где Пекић у фуснотама, пред смрт, додаје опаске о 1990-ој години (Цвијетин Миливојевић је имао одличан текст о својих 29+29 година у коме спомиње батине које су Пекић и Мићуновић добили јер су желели демократске изборе) и на порталу је постављен цитат са првих страна „Словенци, Недић, Туђман и НДХ“.

Краљ Александар нам је крив за стварање шизофрене прве Југославије јер је спајао неспојиво (Нишка декларација, трагична из садашње перспективе). То је данас очигледно јер Словенија има најмање социјалне неједнакости у свету а Србија, С. Македонија и остали сателити журе ка рекордним социјалним разликама. Када сам познатом словеначком економисти изразио дивљење за економске резултате одговорио ми је да их је било мало (економиста) па да нису имали луксуз да се свађају, већ да траже најбоља решења за државу. И, наравно, нису имали ММФ без кога се у Србији не може.

Александрову кривицу платио је српски народ у раскомаданој Југославији 1941. и геноциду који су Хрвати извршили над Србима у Хрватској и у БиХ.

Комунисти су окупирали Србију 1944, и извршили су масовна стрељања у Београду, пре 75 година, грађанске класе, а младе из Београда из целе Србије су послали на Сремски фронт па је више Срба (из Србије) погинуло у последњих 8 месеци рата, него у периоду пре доласка комуниста. На порталу је текст о жртвама по општинама који то доказује.

Не могу да разумем шта се догодило у главама прекодринских Срба да су им породице поклане 1941. зато што су грко-источњаци, а они су се вратили у уништена села и спалили православне цркве?

Пекић је желео да се побуни и одробијао је најлепше године младости. Маштао је,  и надао се пред смрт, о демократској и грађанској Србији а добио је батине, као старац, и изгубио је у Раковици на изборима од Шешеља. Последице Пекићевог пораза осећамо и данас.

Комунисти су криви за Другосрбијанство и за етничко чишћење Срба са великих простора у Хрватској, БиХ и на Косову и Метохији.

Имали смо пуних 29 година могућност да, попут Словеније, створимо модерно грађанско, демократско друштво. Нисмо то учинили. Данас имамо екстремизоване поделе демографске (однос броја старих према броју деце) економске (неједнакости у друштву), политичке (нетолерантност, просташтво, насиље) и сваке друге природе. Проститутке и старлете су највиша вредност која се медијски пласира народу.

За то смо криви ми, моја генерација +- десет година, јер нисмо својом активношћу утицали да Србија, упркос кривици краља Александра и комуниста за раније несреће, након 29 година постане пристојно место за живот.

Бојим се само како ћемо платити нашу кривицу? Насељавањем миграната, биолошким нестанком…

Не можемо се вадити исказом такво је било време.  Ипак смо ми живели у том времену. А живи смо још увек, и можемо да дамо неки свој позитиван допринос, упркос дегенеризацији и примитивизовању.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *