Младунчету вучице потребно хитно спасавање!

Уколико није прекасно.

Младунче вука је пало између две литице у процеп изнад Лима преко пута куће госпође Лидије на 43.223761N i 19.738355I и тачно 9 километара од граничног прелаза Бродарево.

Ово је догађај са друге стране живота, ван нормалног, а који се догодио пре мање од 48 сати (око 13х 29.6.2021).

Након брзог проласка граничног прелаза између Србије и Црне Горе, у потрази за хладовином у којој бих направио кратку паузу, стао сам испред куће госпође Лидије која је прала свој Југо. Налази се са десне стране пута у правцу ка Београду и у атару Бродарева које од Гробница граничи река Лим.

Питао сам је да ли смем да станем ту на пар минута, јер су около поређани столови и столице и сокови су се хладили изнад бунара, а она је кренула да ми пере ауто након одговора, те сам и укућане морао да одведем до једног од тих столова и да наручим две кафе.

Док смо седели и чекали чули смо чудне звуке завијања са друге стране Лима и питали смо Лидију ко их производи и она је рекла да је то младунче вука које је пало низ литицу на неприступачно место и да би она покушала да га спасе али се боји вира у Лиму који је смртоносан.

Питао сам је за назив насеља и она ми је рекла да се зове „Манастир Мили“. Рекао сам да знам имена свих села у Србији али да то први пут чујем. Она нам је причала како мештани траже мост преко Лима како би могли да оду крајем јула на велику славу у манастир и да су им из општине Пријепоље обећали да ће Ужице послати неки пешачки мост до славе.

Када смо допутовали у Београд видео сам да се кућа (и вучић насупрот куће, са друге стране Лима) налази на граници атара Бродарева и Гробница. Како рећи да си из Гробница?

Гробнице, у којима се налазе рушевине манастира Мили, као и манастир Давидовица имале су 254 становника, у томе 245 Срба и 9 Црногораца, приликом пописа из 2002. када је Бродарево имало 1780 становника у томе 1.460 Бошњака, 192 Срба и 100 Муслимана.

Код госпође Лидије, 9 километара након граничног прелаза вреди свратити на освежење и осетити природну непосредност припадница нашег народа, а за малог вука се још увек надам да га је неко спасао или да је још увек жив.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *