Odakle šalju pare Srbi a odakle Albanci?

Наслов није коректан јер прилив дознака у Србију не стварају само припадници српског народа, већ и националних мањина, баш као што и на КиМ новац шаљу и Срби и други припадници расељеног народа са територије јужне српске покрајине. Али, наслови служе да привуку читаоце, а не да буду тачни. А колико су тачне статистике дознака, такође нам није познато. Да ли у њих улазе и паре од трговине недозвољеним супстанцама и нелегалним активностима у земљама где су Срби, Албанци и остали народи отишли, није нам познато.

Заједничко Србији и КиМ је да су Немачка, Швајцарска, САД и Француска међу пет најзначајнијих локација за прилив дознака. У Србији је ту још Аустрија (добрим делом због Рома и Влаха из мог села Трешњевице код Параћина) а за КиМ је то Италија.

Онда наступају специфичности у погледу дознака. На пример, у Србију пристиже велика вредност дознака из Хрватске, док прилив на КиМ није регистрован јер је то унутрашњи ток новца.

Подаци се могу пратити и динамички, али за релативно мали број година. На пример, да ли је раст прилива из Словеније, са 31 на 70 милиона евра за само три године у вези са одливом здравствених радника из Србије? Или, да ли пад прилива дознака у Србију из Грчке у вези са падом стандарда наших грађана у тој земљи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *