Огледало статистике страних директних инвестиција у Србију у 2019.

ММФ прикупља податке о токовима СДИ (линк), о унакрсним (огледало) подацима, о структури прилива на власничку имовину и прекогранично задуживање… За све земље постоје подаци до 2019. а познато је да је од тада Србија много напредовала са овим страним инвеститорима и има их поголемих који су у стању да у пар година промене и живот и географску конфигурацију Србије, а да би њима и онима који их доводе било боље. Али, ове светле перспективе са новим страним инвеститорима, са хелихоптер инвеститорима (уђу, узму субвенцију и одлете) нису нам тема. Тема су подаци из ММФ базе за 2019. и огледало статистике.

У првој табели дато је по 25 земаља са највећим приливом и одливом СДИ. Прво што ми је упало у очи то је 743 прилива из Црне Горе и 742 милиона долара одлива из Србије у Црну Гору. Да ли је то могуће? Па ко може да каже да Србија и Црна Гора нису два ока у глави? Додуше, глава изгледа прилично асиметрично па указује на тежи ментални поремећај, те се оставимо ових „ока у глави“.

Највећи инвеститори у Србију су Холандија, Аустрија и Немачка и кад би прву искључили подсећало би на нека ратна времена. Али, сада живимо у љубави и слози и имамо стотине хиљада наших грађана који лепо живе у овим нашим историјски непријатељским земљама.

Свашта лепо може да се очита из података о приливу и одливу али лепоту погледа остављам задовољном оку посматрача.

ИМФ

Када се саберу пријављена улагања у Србију у матичним земљама долазимо до 23,6 а не 43,8 милијарди долара прилива у нашу земљу. Двадесет земаља је довољно да објасни ову разлику од 20,3 милијарди долара, а највише Холандија, Кипар, Аустрија, Швајцарска и Немачка.

Домаћи инвеститори заобилазе фрустрације домаћег статуса у односу на ова страно-инвеститорска божанства тако што се региструју у иностранству. Некада је томе служио Кипар а сада је Холандија светски папиролошки центар за матичне фирме како би се заштитило пословање широм света. Има и земаља и територија које су више регистровале улагања у Србију у односу на нашу регистрацију прилива. Фирме са Косова и Метохије имају регистровано 10 милиона долара улагања у остатак Србије и било би интересантно пронаћи о каквим се то улагањима ради. Страни инвеститори су божанства па нека су и са окупираног дела наше територије.

ММФ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *