Поређење запослености по делатностима у Србији и Бугарској, Т1 2020.

Србија, без података за Косово и Метохију, и Бугарска готово да имају идентичан процењени број становника. Стварна разлика у броју, у односу на процењени, сазнаће се приликом пописа становништва у 2021.

Србија је у Т1 имала за 145,5 хиљада мање запослених у правним лицима и у предузетничком сектору, што је за мање за 6,4%. Пошто Бугарска има 2,3 пута више запослених у пољопривредним предузећима, а има много мање индивидуалних пољопривредника, овде смо изнели и податке из Анкете о радној снази где и одступања између анкета и броја запослених у правним лицима могу бити предмет посебне анализе: где су разлике између Србије и Бугарске у односу анкете и саопштења?

Најмања релативна разлика између броја запослених у Србији и Бугарској, према оба извора, постоји код прерађивачке индустрије и у здравству.

Највећа разлика постоји у пољопривреди јер Србија има двоструко више запослених у овој делатности и код ње је анкетни број 11,4 пута већи од броја у саопштењу, док је код Бугарске већи 2,6 пута.

Из оба извора података о запослености довољно је узети грађевинарство, трговину и саобраћај да би се објаснило више од половине разлике у укупном броју запослених у Бугарској у односу на Србија. Финансијске делатности и осигурање имају готово идентичан број запослених у обе земље из оба извора што значи да је ово најстроже регулисана делатност где нема много простора за деловање из сиве зоне пословања, што је у скоро свим другим делатностима могуће.

Национални статистички заводи и Евростат

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *