Pred sobom vidim perspektivu

U zavisnosti od doba godine i ličnog raspoloženja menjam muziku koju kao mantru vrtim: od Džonija preko Rundeka do Bore, Kejva, Vejtsa, Pouksa, Pistolsa…

 

Ovih dana mi je Bora u glavi. Rani radovi kad sam kao klinac išao na prve koncerte početkom osamdesetih.

 

Sad, pošto sam u jubilarnoj godini života, uz budućnost svetlu i lepu, red je da ponovim osnovne makroekonomske indekse od te 1971. godine.

 

Ovde bi mogli biti dodati i podaci o broju zaposlenih lica, nezaposlenih, ali šta bi se promenilo u odnosu na izabrane?

 

Rast izabranih pokazatelja postojao je do 1989. godine, a ekonomski slom se dogodio do 1993. godine. Od punoletstva preko vojske do polovine studija. Između 1994. i 1989. godine kao da postoji procep u vremenu, kao da su protekli vekovi, toliko su se ljudi promenili u ponašanju, promenjeni su ekonomski, socijalni i drugi uslovi.

 

Grafikon prikazuje odabrane parametre. Baš kao da su se zaverili da u 2011. godini ponove realne vrednosti iz 1971. godine. Al se nisu makli dalje od početka. Stariji od mene mogu doći do pozitivne slike, mlađi od mene, u zavisnosti od godine rođenja imaju svoje viđenje i svoju priču. Ja se vrtim oko nulte tačke.

 

Ako pratim samo liniju realnih zarada, njen rast do 1979. godine garantovao je materijalno sigurno i ispunjeno detinjstvo. Mnogo je mlađih generacija koje su u njemu zakinute.

 

Majku sam u svakom pogledu iscedio kao suvu drenovinu. Kada bi, nakon što joj kao studenti uzmemo novac zapitala: a od čega ću ja da živim, odgovorio bih joj „od romantike“. I zaista je bilo romantično posleratno odrastanje u materijalnoj bedi uz stabilnu perspektivu da će u budućnosti biti bolje. Od gladi iz 1950. i 1952. godine do završavanja fakulteta sredinom šesdesetih. Ovo je suštinska razlika u odnosu na moju generaciju: vrtimo se oko nule.

 

Linija realnih zarada koja je nakon 2008. godine krenula na dole već je viđena osamdesetih. „Jer svako plaća svoje račune…“.

 

Nakon ranog detinjstva nastupila je eksplozija rok muzike koja je i danas aktuelna. Da li je aktuelna i zbog nepromenjene ekonomske situacije? Ne znam.

 

Ali, imam rupu na cipeli…

P.S. Neka je srećan jubilaran 60. rođendan Bori Čorbi u četvrtak 28.9.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *