Procena ulaganja Srbije u Kosovo i Metohiju, 1950-1990

U periodu nakon Drugog svetskog rata do raspada SFRJ, Srbija je (kao i Slovenija i Hrvatska) ulagala u nerazvijena područja zajedničke zemlje preko zajedničkih fondova, direktnih ulaganja preduzeća i na druge načine. Najveći korisnik te bespovratne pomoći bilo je područje Kosova i Metohije, zatim BiH, Makedonija i Crna Gora.

O koliko velikim ulaganjima se radilo izvršili smo procenu u sadašnjim evrima, ne uzimajući u obzir kamatne stope, profitne stope, samo najminimalniji račun ulaganja. Da bi se izbeglo preterivanje, uzeto je da je u periodu od 1950. do 1990. godine ulagano po samo 1% BDP-a Srbije u proizvodnu i drugu infrastrukturu KiM.

Obračun u današnjim evrima znači da su isključeni efekti inflacije, depresijacije i slično. Uzeti su realni indeksi BDP-a i na osnovu vrednosti BDP-a Srbije iz 2011. godine od oko 32 milijarde evra izračunata je sadašnja vrednost BDP-a svih godina unazad.

Od 1990. godine do danas smanjivana je realna vrednost imovine i u Centralnoj Srbiji i na KiM, tako da su isključeni iz obračuna.

Šta kažu obračunati podaci?

Srbija je u posmatranom periodu uložila u KiM 10,2 milijarde evra, što je uporedivo sa procenom dr. Nenada Popovića o našim potraživanjima od 12 milijardi dolara. Ova svota novca se može dobiti kada se sabere vrednost KEK-a, rudnika, putne i građevinske infrastrukture.

U periodu od 1981. do 1990. godine na ime 1% solidarnosti sa Crnom Gorom, usled katastrofalnih posledica zemljotresa, Srbija je i u ovu novu državu uložila 4,2 milijarde evra po vrednosti iz 2011. godine.

Šta je poruka koja se može izvući iz ovih računica?

Da Srbija više nikada ne imitira Rusiju, da se više nikada u budućnosti ne ponaša kao veliki i stariji brat prema nikome, već da uspostavi realnu politiku, gde će imati precizno izračunate sopstvene interese prema svima.

U zajedničku državu pre 93 godine Srbija je ušla sa ogromnim ljudskim gubicima tokom Prvog svetskog rata. Sloveniji je zajednička država odgovarala jer je polovina Slovenaca bila van njene teritorije, a Hrvatskoj jer je čekala oslobađanje Istre i Dalmatinskih gradova i ostrva.

O Drugom svetskom ratu ne bih, ali su obe sačekale raspad zemlje kako bi ispunile viševekovne snove o celovitosti.

Za razliku od njih Srbija se i danas nalazi u teškoj ljudskoj, materijalnoj i teritorijalnoj situaciji. Možda ne bi bila u situaciji u kakvoj je danas da je u prethodnih nepunih 100 godina vodila računa isključivo o sopstvenim interesima.

11 komentara

 1. Boze Zdravkovicu pa na Kosovu i Metohiji kao i u Crnoj Gori ne zive marsovci vec Srbi..
  Kakav ti je to zakljucak ???

  Zar BiH nije druga drzava i zar zbog toga Srbija ne treba da ulaze u Republiku Srpsku…

  Aman deco ,mnogo ste gladni ,zedni i pohlepni…

  I na kraju Srbija se nalazi u daleko najboljoj ljudskoj,materijalnoj i teritorijalnoj situaciji od svih bivsih republika SFRJ. Svi bi se oni menjali sa Srbijom i to je uzrok vekovnog antagonizma.. Problem Srbije je sto moze bolje i sto neki u zelji za vecim ne vide sumu od drveta…
  Srbija nikada nije imala svojevoljan izbor ,bilo da su u pitanju ratovi bilo stvaranje zajednicke drzave.Da nije bilo Jugoslavije danas ne bi bilo Srbije..

 2. Da nije bilo Jugoslavije danas ne bi bilo Srbije..

  Srbija je postojala i pre Jugoslavije.
  Fakat!!!

 3. Jeste ,ali pod stalnom pretnjom i permanentnim ratovima…
  Ukrupnjavanje je svima donelo najduzi period mira i to je fakat..

  Ova prica je kao ono o polupunoj i polupraznoj casi…

 4. „Za razliku od njih Srbija se i danas nalazi u teškoj ljudskoj, materijalnoj i teritorijalnoj situaciji. Možda ne bi bila u situaciji u kakvoj je danas da je u prethodnih nepunih 100 godina vodila računa isključivo o sopstvenim interesima.“
  Izgleda da je Zdrakvovic zastupnik programa pokreta „cajanke“ (tea party) u Srbiji…
  Salu na stranu, treba izbegavati ovakve teme, jer ovakve „matematike“ srbendama otvaraju prostor da jos vise srbuju, a antisrbendama da jos vise antisrbuju. Da je Zdravkovic 10-15 godina stariji, znao bi i sam da je u staroj Jugi bio takav koncept prevashodno iz humanistickih razloga, ali i iz potrebe ravnomernijeg razvoja zemlje. To je jednostavno tako bilo i to treba pustiti da prekriju snegovi i sas, jer se sada kriva Drina ne moze ispraviti, a kad ne moze, bolje je to i ne pokusavati. Ne treba otvarati „rane“ iz proslosti, pogotovu sto mladi koji su odrasli u danasnjim granicama, jednostavno ne razumeju kako je to nekada bilo. Kako mladom coveku mozes da objasnih himnu „Hej Sloveni“? Nikako, bolje i ne pokusavati.

 5. To su vec manje bitne nijanse…sustina je u istorijskom pogledu na domet ,trajanje i mogucnosti Srpske drzave.

  Argumenti su mnogobojni ali YU je ipak svima dala mogucnost razvoja i mira..
  E sad da li bi Sloveniji bilo bolje da se jos pre 50 godina zvala delom Italija delom Austrija i onda redom nizbrdo do postojece ili nepostojece Makedonije, pitanje je iskljucivo za istoricare…

  Znate ono kad neki revoltiran Srbin kaze „e sto nisu pobedili Nemci u II svestkom ratu,ovde bi bio sada nemacki standard“…prenebegavajuci cinjenicu da u takvoj drzavi ne bi bilo Srba pa ni njega licno…bukvalno.

  Ljudi ovde a posebno mladji koji nisu upuceni u veru ne razumeju da se svet i dalje ostro deli na osnovu vere i boje koze..

  Mozete biti demokrata ,pacifista,gej,ekolog,kosmpolita ali za vecinu ste mali Rus (pred-rus) pravoslavne vere…I tako vas vise vide i gledaju hriscani katolicke veroispovesti nego islamisti.

  Sa te strane duboko sam ubedjen da je opstanak, ne samo Srbije vec pravoslavlja uopste, iskljucivo u ekumenizmu. Bila bi velika steta da Patrijarh Irinej ne uspe da tu ideju priblizi ,kako nasoj naciji tako i Ruskoj crkvi ali i Rimokatolickoj.

  Bez toga na svakom sledecem brojanju i popisu Srba ce biti sve manje a onda ce se i svaki smisao pravljenja uredjene drzave gubi.

 6. Mile i Darko

  Hvala vam na opširnim komentarima.
  Ako logički predviđam rast ultranacionalizma u Evropi, onda upadam u zamku istog sa blokadom robe iz Srbije na KiM.
  Kako mogu da zastupam liberalne ideje, ako se, po ko zna koji put sankcije koriste kao kazneni mehanizam protiv Srbije?
  Stoga se slažem, što manje upadanja u zamke politike, a što više analitika radi dobra pismenih, ko god da su.

 7. Mozda ne bi bilo lose i da ne zastupas liberalne ideje ?? Biti i liberal i Srbin u ovom dobu, iskljucuje jedno drugo.

 8. Gosn. Darko

  Liberal znači biti slobodan. Suprotno zatvorenom, dogmi, veri…
  Pozvaću se na vašu rečenicu da je za Srbiju idealno da u spoljnoj politici hibernira. Baš tako, kada bi moglo…

 9. Zdravkovicu, ne skreci nikada sa puta liberalizma! Pravo je zadovoljstvo biti Srbin i liberal, bez obzira na sve teskoce.

 10. Znacenje pojma i slika njegove implementacije su dva sveta,razlicita…
  Posebno u zagovaranju ekonomskog liberalizma u modelu koji su „nepisano propisali“ veliki i jaki…

  To se ne odnosi samo na Srbiju vec skoro na 95% drzava. Taj koncept odgovara SAD,DE,GB,FR i drzavama Beneluksa. Svi ostali su manje vise na steti u zavisnosti od pojedinacnog momentuma.

 11. Pacovi su sve izujedali
  nametnuli svoju kulturu
  kada su se svi predali
  zaveli su diktaturu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *