Profit Federalnih Rezervi i BDP zemalja po tekućem kursu dolara u 2013.g

Чињеница да Федералне Резерве имају профит већи од БДП-а Србије за више од два пута утицала је на додатну знатижељу да уврстимо ову институцију и остатак финансијске „индустрије“ САД у ранг земаља према вредности БДП-а, а на основу података ММФ-а.

Федералне Резерве био биле рангиране на 65 месту међу 188 држава, колонија и територија за које ММФ прикупља податке. То значи да је њихов профит вреднији од економске активности у 124 земаља и подручја. Већи је од БДП-а Хрватске за 57,5%, Бугарске за 70,5%, Словеније за 88%, а Србије за 112,7%.

Словенија и Србија имају у збиру БДП упоредив са профитом ФР, а исто тако Србија, БиХ, Албанија, Македонија и КиМ узети заједно. То даље значи да Словенија има БДП једнак збирном Бих, Албаније, Македоније и КиМ, али то је за Мислишу, а не за ове странице где само константујемо феномене и појаве.

Финансијска индустрија осим профита има и зараде запослених, бонусе, премије, маркице за градски превоз, а што све увећава износ њеног БДП-а изнад 431 милијарди долара, те њен пласман на 28 месту нећемо коментарисати, сем да је изнад БДП-а Аустрије. А кад је почела ова криза писано је да Немачка неће финансирати ни спашавати нову Аутро-Угарску креирану кроз улогу аустријских банака у финансијском сектору Источне Европе…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *