Prognoze MMF-a po zemljama do 2019 godine

Изашла је нова база података World Economic Outlook Databasa October 2019, па је ред испратити је кратким коментаром. Нећу се бавити другим параметрима, попут јавног дуга и инфлације, већ ћу се само осврнути на раст економија у три временска периода мерено бруто домаћим производом.

Као Моравски сељак, провилегован сам могућношћу да се радујем туђој несрећи, а место да тугујем због сопствене. Јес` да ми је крава у прилично болесном стању, ал` су комшијске поцркале, или су још у горем. Кренимо редом:

У 2019 години Србија ће бити у последњој тинејџерској години, али ће ипак постати демократски пунолетна. У тој години ММФ процењује да ће БДП Србије бити за 62% већи него у мрачној 2000 години, када је горела Савезна скупштина и свакакво оружје се носило по Београду. Од 184 земље у бази података ММФ-а пунолетни тинејџер са Балкана биће на 129 месту по оствареном расту БДП-а, и скоро све земље у транзицији из Источне Европе биће боље рангиране. Али не баш све, и ето моје радости у писању, мањи раст од Србије имаће: Чешка, Словенија, Мађарска, Хрватска и Грчка.

Мада ни у 2014 години Србија није превазишла ниво БДП-а из 2008 године, до 2019 године се очекује да ће имати за 10% већи, у односу на задњу годину пред велику економску кризу у Европи. Друга табеле показује зашто је ово криза у Европи, јер су се готово све европске земље збиле на дну табеле, и од САД са растом од 24,7%, само неколико земаља и територија имаће већи раст у овом делу света (КиМ, Турска, Молдавија, Пољска, Албанија и Македонија). У овој табелици, пораста БДП-а у 2019 у односу на 2008 годину, Србија стоји поприлично лошије него у претходној: налази се на 157 месту, и од земаља у ИЕ лошије стоје: Мађарска, Украјина, Словенија, Кипар и Грчка. Словенија ће у 2019 години, како процењује ММФ, имати за 0,1% мањи БДП него у 2008, а Хрватска за 5,4%, и од ње ће горе стајати само Грчка, Сан Марино и Екваторијална Гвинеја.

Трећа табела представља прогностички оптимизам, зато што нам се увек сугерише боља будућност, али некако увек буде горе. Али, зато служе корекције у проценама које ће ухватити ове неповољне трендове.

Са све овим оптимизмом Србија је рангирана на 151. (од 184 земаља) месту са очекиваним растом од 10,7%. Значи, за шест година кризе имала је пад од пола процента, али ће зато у наредних пет имати раст од 10,7%. Тим пре што су ове лепе и снаже мере у погледу фискалне консолидације у супротности са економским растом. Ну, биће ту корекција наниже већ у априлској бази 2015.

Ипак, и са таквим растом смештена је при дну листе, а где се опет налази у друштву драгог комшилука. Нижи раст од Србије очекује се да ће имати: Мађарска, Словенија и Хрватска. Ако њима додамо Русију, Немачку и Италију, као главна извозна тржишта, а где се очекује још нижи раст онда се налазимо у локацијски веома озбиљном проблему: могли би смо да организујемо референдум о колективном исељењу: у САД, Канаду, Аустралију, Нови Зеланд или Аргентину… Шалим се, наравно. Из своје се коже изаћи не може. Сад, ако не може колективно, може се појединачно.

 

2 komentara

  1. Po najnovijoj prognozi MMF-a Albanija ce u 2019. prestici Srbiju , a Rumunija Hrvatsku u 2017. godini, gledajuci BDP po stanovniku u paritetu kupovne snage. Dokaz da se ne zivi od stare slave.

  2. „Човек планира, Бог се смеје“. Европа ће морати да се „рестартује“, само се надам не насилно, или да ће нас то бар овог пута заобићи у већем обиму. После тога сви ће имати двоцифрени раст свих параметара, који су нажалост постали идеал целе Европе, односно целог света.Сама Европа и САД су наметнули тај идеал, сада када су га други прихватили и по тим параметрима постају бољи, како га променити?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *