Rekordan izvoz nadgrobnih ploča iz Srbije!

Уколико домаћа привреда има шта да понуди, добри политички односи Србије са, скоро, целим светом требало би да се материјализују кроз раст вредности извоза из Србије, а то значи и кроз бољи стандард њених грађана.

Србија има одличне политичке односе са Казакстаном и домаћим гробарима се та чињеница посрећила јер је извоз великих количина надгробних плоча у ову пријатељску земљу отпочео у последњем тромесечју 2016, а у првом тромесечју 2017 године је настављен, што је за последицу имало скоро три пута већу вредност ових производа у односу на исто тромесечје 2016 године.

Осим скоро три пута веће вредности извоза, ово је и прво тромесечје са суфицитом у робној размени овим производима и треба да служи за пример како се мало локално тржиште превазилази извозном експанзијом!

У 2016. години је остварена вредност извоза од 6,1 милиона евра, блиска рекордној из 2013 године (6,4 милиона евра), тако да ће у 2017 години, готово извесно, бити остварен нов рекорд у извозу.

Србија се налази на 52 месту у свету према вредности извоза надгробних плоча, а светско тржиште је порасло са 7,6 милијарди евра у 2007. години на 11,8 милијарди евра у 2016. години. Испред Србије су Хрватска (Брачки мермер и слични производи) на 32 месту са два пута већом вредношћу извоза и Бугарска на 44. са 8,4 милиона евра.

Уколико се настави раст вредности извоза из првог тромесечја, Србија ће напредовати за више од 10 места на листи извозника ових производа.

Да би се обезбедио стабилан продор на светском тржишту надгробних плоча, потребно је да наша дипломатија непрестано продубљује пријатељске односе са Казакстаном и другим државама, а гробари да наставе да ископавају драгоцене материјале из мајчице земље, тј. Србије, и да их квалитетно прерађују у производе за трајну употребу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *