Робна размена Палестине

У Србији се често јавно износи аргумент, од амбасадора чланица ЕУ и заинтересованих локалних лица, како је 60% или 65% извоза из Србије (српски је ту најмањи део, осим код пољопривредних производа) разлог да истрајемо на нашем европском путу, а упркос очигледној непријатељској политици већине земаља ове уније против наше земље.

Палестина је одличан пример да се овако баш и не мора размишљати и понашати. Да ли Палестина, која извози 86,1% од укупног извоза у Израел, мора да усклади своју спољну политику у складу са понашањем свог суседа?

Већи удео од 1% у укупном извозу Палестине имају још Јордан (5,1%), УАЕ (1,5%) и САД (1,1%).

Извоз из Палестине у Србију није забележен од 2017. године када је вредео 9 хиљада долара.

СТО и УНКТАД

Најважнији извозни производ Палестине су надгробне плоче (171,3 милиона долара у 2021.) и овде нећу наставити даље са набрајањем, јер сам већ више пута шаљиво писао на ту тему када су у питању српске извозне могућности.

Исто

Палестина је у 2021. имала готово 6 (5,75) пута већу вредност увоза од извоза.

Више од половине (53,1%) укупне вредности увоза долазило је из Израела, следи Турска са 10,3%, Кина са 6,8% и Јордан са 3,3%.

Захваљујући овцама, Србија је са 2,9 милиона била на 57. месту и већу вредност су имале Мађарска, Румунија и Бугарска.

Исто

Попут кандидаткиња за мис универзума могу да кажем да се залажем за мир у свету и љубав међу људима.

Напад Хамаса на Израел догодио се на рођендан моје мајке и Путина (о чему не написах текст, али биће их још ако Бог да здравља) и ужаснут сам бројем цивилних жртава.

Ови подаци су имали за циљ да покажу колико је Палестина економски зависна од Израела, а не рачунајући много других фактора, попут дознака, на пример.

Док се не заврши овај сукоб молићу се за здравље Гидеона Грајфа и његове породице, као и што мањи број цивилних жртава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *