Robna razmena Srbije sa Izraelom

Постоји много политичких и националних разлога због којих би економски односи Србије са Израелом требали да буду одлични, баш као што постоји много сличности у историји оба народа које треба да се увек потенцирају, али и додатно истражују.

Овде желим само да додам пар реченица обиљу података испод текста.

Робни увоз Израела вреди 59,5 милијарди евра. Србија се налази на релативно ниском 65. месту са извозом у Израел вредном 13 милиона евра. Извоз несуседне Словеније вредео је у 2016 години 628 милиона евра (путничка возила, највећим делом), док су од суседних земаља већу вредност извоза имали Мађарска (337), Румунија (208), Бугарска (82) и Хрватска (16,6 милиона евра). На основу ових података можемо констатовати да је вредност робног извоза Србије знатно мања од тренутног потенцијала (око 50 милиона евра).

Друга табела приказује најважније производе у увозу Израела. Дијаманте, на жалост, немамо, као ни већину индустријских производа неопходних Израелу, али им можемо продати смрзнуту говедину (430 милиона евра увоз у 2016), пшеницу (257), кукуруз (229), али и све индустријске производе за које предузећа лоцирана у Србији нађу да је исплативо наступити на овом тржишту.

Извоз Израела у 2016. години вредео је 54,7 милијарди евра, и Србија је слично, као и код увоза ове земље, пласирана на 63. месту са 34,7 милиона евра. Већу вредност увоза из Израела од Србије имају Мађарска (109,1), Румунија (105,5) и Бугарска (34,9 милиона евра).

Четврта табела приказује најважније производе у извозу Србије за Израел. Највећу вредност имају храна за псе и мачке, живе овце и нове пнеуматске гуме. Попут ових производа постоје неограничене могућности за извоз у Израел стотине других производа.

Из Израела је Србија у 2016. години увозила мноштво производа од којих су највећу вредност имале камере, делови електричних трансформатора и производи од драгог камења.

Пажљивијим аналитичким погледом могу се јасније видети узајамне користи од робне размене компанија лоцираних у Србији и Израелу.

2 komentara

  1. Мала исправка, ваљда „Робни увоз Израела вреди 59,5 милијарди евра.“, не Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *