Robna razmena Turske i SAD

Према наводима из електронских медија Турска је увела драстичне царинске стопе за увоз путничких возила, дувана и алкохолних пића из САД. Да би се сазнали ефекти потребно је имати детаљни увид у обострану трговину.

У приложеној табели обојени су одређени производи: у жуто предмет повећања царинских стопа, црвено медицинских производа а у зелено војних. Број обојених производа може се повећати, али нам кречење робне размене није био циљ (на пример, турбопропелери у војне…).

На основу увоза аутомобила у вредности од 87 милиона долара и непрерађеног дувана за 52 милиона долара, а који су предмет повећања царина у Турској, можемо закључити да се ради о хировитој одлуци, а не о добро смишљеној мери, попут кинеских царина на увоз пољопривредно-прехрамбених производа из САД, а којима се директно циља на Трампа преко његових гласача који ће због ових царина претрпети огромну штету.

Америчке царине на увоз из Турске биће изузетно штетне за производњу гвожђа и челика у Турској. Осам обележених производа које турске компаније извозе у САД имало је вредност извоза од 1,016 милијарди долара, што је 11,7% од укупне вредности извоза.

Трговински рат не иде у корист Турској и због изузетно брзе експанзије на америчко тржиште у претходним годинама: извоз у САД је након 2008 удвостручен, док је увоз на идентичном нивоу, те је Турска смањила дефицит са 7,7 на 3,3 милијарде долара, а повећала покривеност увоза извозом са 36% на 72,4%.

Интересантно је осврнути се на неке детаље из робне размене, попут:

Великог увоза медицинске опреме и лекова из САД, где Американци још увек одржавају лидерску позицију у свету.

Увоз јахти и других пловила за уживање и спорт у износу од 413 милиона долара указује на нове турске милијардере, које је снажан економски раст створио.

Извоз надгробних споменика и плоча из Турске у САД у вредности од 291 милиона долара је морбидан податак. Пошто је увоз од 2008 смањен, јер је тада износио 312 милиона долара, лепо је погледати одакле су Американци почели да се снабдевају за последње путовање.

И то нас доводи до следећег истраживања: потенцијала да се повећа извоз ових производа из Србије.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *