Робни извоз Украјине у 2022.

Робни извоз Украјине у 2022. смањен је за 34,7% у односу на 2021. и био је на нивоу из 2018. и ранијих година.

Вредност извоза смањена је за 23,6 милијарди долара а највеће смањење извоза било је у Кину (-5,5 милијарди долара), Русију (-2,9), Италију (-1,8), Индију (-1,6) и Турску (-1,2).

Са друге стране, највеће повећање вредности било је у Румунију (2,4), Пољску (1,5), Мађарску (0,7), Бугарску (0,6) и Словачку (0,5 милијарди долара). Ово су земље које су тражиле да се ограничи извоз пољопривредних производа у ЕУ услед штета које трпи њихова пољопривреда, а која је веома слична украјинској.

Од многољудних земаља које увозе житарице како би прехраниле становништво прва је Египат на 17. месту у коју је опао извоз за 58,4% у 2022.

Србија увози производе из Украјине колико и Швајцарска па би било лепо да постоји још података у којима смо упоредиви са овом алпском високо развијеном економијом.

СТО и УНКТАД

Извоз Украјине, као и сваке друге земље, можемо поделити на индустријски и пољопривредни. Од укупног пада вредности извоза за 23,6 милијарди долара, индустријски је смањен за 19,5 а пољопривредни за 4,1 милијарди.

Индустријски извоз смањен је релативно за 48,3% док је пољопривредни смањен за 15% па је удео пољопривредног у укупном достигао 53% у 2022. години.

У другој табели је приказано 30 производа који су учествовали са непуне две трећине у укупном извозу Украјине у 2022. Њих 13 је припадало пољопривредним а 17 индустријским, мада су код њега добрим делом биле руде и основне сировине.

Извоз кукуруза, сировог сунцокретовог семена и уља и пшенице учествовао је са 29,8% у укупној вредности извоза. Од пољопривредних производа следе уљана репица, сунцокретово семе, соја, сунцокретово уље, уљне погаче и остали чврсти остаци, пилетина, јечам, сирово сојино семе, смрзнута пилетина итд.

Интересантно је да је извоз електричне енергије повећан са 257 на 589 милиона долара, а познато је да су руски агресори уништавали електричну мрежу и постројења за производњу овог егзистенцијалног производа.

Мало више од 60 производа потребно је да објасни укупну вредност смањења извоза Украјине у 2022. Међу њима је 25 производа од гвожђа и челика код којих је извоз смањен за преко 9,1 милијарди долара и још руда гвожђа са смањењем за 2,5 милијарди. Половина укупног смањења последица је пада извоза индустрије (и рударства) гвожђа и челика.

Свашта је још интересантно, али и ово обиље података је довољно да пажљиви посматрач стекне утиске и формира закључке о динамици одабране статистичке појаве.

СТО и УНКТАД

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *