Робни увоз САД из Русије, јануар-мај 2023.

Да би се разумело понашање Русије, а у светлу хиљада санкција које колективни запад спроводи против ње, мора се поћи од претпоставке да је она најлибералнија земља на свету.

САД и УК, као и друге развијене земље, предводиле су процес економске глобализације у којем су израстале супер моћне компаније, док се државама смањивала моћ одлучивања и утицаја на понашање великих компанија. У том понашању оне су селективно одступале од либерализма када би желеле да казне неку државу намећући јој санкције, и чинећи на тај начин директну штету својим компанијама.

Увођење масовних санкција Русији и заплена њене државне имовине, као и имовине њених милијардера, урушиле су овај глобални систем, јер је настао страх да се то може догодити било којој држави. Промене у понашању држава и компанија су започеле, и у светлу санкција и претњи Кини заговарање даљег процеса глобализације и либерализације изгледа смешно, ако не и глупо.

Понашање Русије у процесу њеног кажњавања изгледа збуњујуће: зашто није реаговала на санкције истом мером, већ је допустила развијеним земљама да је кажњавају и да при томе смањују зависност од нафте и гаса и других производа које су од ње набављале?

Да је Русија у марту 2022. забранила извоз природног гаса, сирове нафте и прерађевина од нафте у развијене земље изазвала би енергетску кризу, ако не и колапс њихових економија. Овако, ништа им није наудила, а оне настављају процес њеног кажњавања. Испада да су компаније у Русији много моћније од власти која и не помишља да их спречи у кратковидој политици профитног пословања, а на штету државе којој припадају.

Војни удар у Нигеру скренуо је пажњу на зависност Француске од снабдевања ураном из ове сиромашне земље, а то одмах асоцира на америчку зависност од увоза урана из Русије.

Шта нам кажу подаци?

САД су смањиле увоз из Русије за 75,8% у периоду јануар-мај 2023, према истом периоду 2022. При томе је увоз урана повећан за 115,5%, са 273 на 589 милиона долара, а удео у укупном увозу из Русије повећан је са 2,5%, у периоду јануар-мај 2022, на 22,5% у истом периоду 2023.

Шта би се догодило у САД да је Русија одлучила да забрани извоз урана као контра меру на америчку забрану увоза нафте и деривата из ње?

Удео урана из Русије у укупном увозу САД износио је 52,3%. Вредност увоза од 589 милиона долара већа је од најмање годишње вредности у 2020 (568) и у 2019 (585 милиона долара) и вероватно ће премашити рекордну вредност из 2016 (1.034 милиона долара).

Други по вредности производ из Русије је паладијум и код њега је удео у укупном америчком увозу 51,8%, мада је вредност у 2023. смањена за 32,1%. Шта би се догодило да се забрани извоз овог производа из Русије?

Русија има већи удео од 50% у укупном америчком увозу још код два производа и то мешавина урее и амонијум нитрата (52,4%) који је пласиран из ње за 356 милиона долара док је у пет месеци 2022. био симболичан (0,2 милиона), као и код карналита, силвита и других сирових природних калијумових соли, мада је вредност увоза овог производа из Русије смањена са 160,8 на 5,5 милиона долара, али је удео 89,4%.

СТО и УНКТАД

Извоз САД у Русију у мају 2023. износио је 60 милиона долара и највеће вредности биле су код: лекова за малопродају, микро-организама, разних прехрамбених производа, медицинских инструмената, ортопедских помагала, говеђег семена и контактних сочива.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *